Povratak

Putovanje sa macom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas da me posavetujete. Ovih dana putujemo na odmor autobusom. Putovanje traje 4 - 4,5 sata, a nosila bih i macu sa nama, maca ima 4 meseca. Molim vas recite mi šta da radim i kako da je nosim?
Unapred hvala, Ivana

O: Macu možete povesti sa sobom na put, ali morate brinuti o njenoj i svojoj bezbednosti, a pritom i bezbednosti ostalih putnika. To znači da macu ne smete nositi u naručju, koliko god ona bila mirna i umiljata. Kada se nađu u nepoznatoj situaciji, mačke znaju da budu vrlo nepredvidive.

Neophodno je da macu smestite u transporter. U našoj ponudi možete naći veliki broj različitih transportera. Potrebno je da transporter bude dovoljno prostran, da se maca oseća komotno i da ima dovoljno mesta za posude sa hranom i vodom.

S obzirom da neke mace imaju poteškoća u toku transporta, pojava tzv. kinetoze, što se karakteriše balavljenjem, povraćanjem, nelagodom, hranu bi trebalo dati u manjoj količini, a u toku transporta joj ponuditi ograničenu količinu hrane. Bilo bi preporučljivo koristiti lakosvarljive hrane, a to su hrane boljeg kvaliteta ( Brit Care Kitten, Hill's kitten,  Royal Canin kitten), a takođe možete dati maci i medicinsku hranu Intestinal (Royal Canin) i I / D (Hill's).

Na dno transportera treba postaviti mekanu podlogu kako bi maci bilo udobno. Može se desiti da maca treba da obavi nuždu u toku puta. Zato kao podlogu možete koristiti pelene, koje se postavljaju kao podloga, a visoke su upijne moći. Ponesite i rezervne pelene. Ukoliko pravite pauze tokom puta, mače možete izvesti napolje, da obavi nuždu, ali tada morate imati povodac sa amom, kako vam ne bi pobeglo. Sa sobom možete poneti vlažne maramice za životinje, kojim možete brisati nečistoće sa tela mačke.

Mače mora biti pod Vašim nadzorom tokom celog putovanja. Ukoliko se uznemiri, nikako ga nemojte puštati van transportera, već pokušajte da ga umirite tako što ćete ga pomaziti, ali paziti da ne pobegne. Transporter nemojte držati na direktnom sunčevom svetlu, niti na udaru vazdušnih struja.

Kada stignete na mesto odredišta, pustite macu da upozna novu teritoriju, a hranu i vodu joj stavite na dostupno mesto, kao i posudu sa peskom. Nemojte je puštati napolje dok god dobro ne upozna novi teren. Ukoliko će ići napolje, morate je zaštiti sredstvom protiv spoljašnjih parazita.