Povratak

Čišćenje uha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi kažete da li se macama čiste uši i kako? Primetila sam da su joj malo zaprljane unutra.
Unapred hvala, Ivana

O: Iako su mačke veoma čiste životinje (svakodnevno same održavaju higijenu), moramo napomenuti da je uho osetljivi deo tela koji zbog svoje specifične građe može biti idealno mesto za umnožavanje brojnih uzročnika, odnosno podložno je različitim ozledama. Za razliku od pasa, kod mačaka su ređi slučajevi problema sa higijenom unutrašnjosti uha i ušne školjke.

Povrede spoljašnjeg kanala uha i oštećenja bubne opne predstavljaju poprilično česte ozlede prilikom čišćenja i održavanja higijene uha te se mogu kretati od lakših ozleda pa sve do ruptura i stvaranja hematoma, odnosno poremećaja ravnoteže i gubitka sluha.
 
Ukoliko je neophodno izvršiti čišćenje uha, onda se tome pristupa izrazito oprezno. Naime, ušna šupljina se čisti posebnim rastvorima (npr. Otifree, Epi - Otic), namenjenim za tu svrhu i zagrejanim na telesnu temperaturu, pa se izbegava korištenje ušnih štapića zbog opasnosti od ozleda osetljivih struktura unutrašnjosti uha. Nakon što se spoljašnji slušni kanal ispuni sa rastvorom, potrebno bi bilo lagano izmasirati (odozdo prema gore) bazu uha i ostaviti neko vreme da rastvor deluje. Nakon nekoliko minuta delovanja, ljubimac će trešnjom glave izbaciti napolje čestice prljavštine iz udaljenih delova ušnog kanala, te je potrebno samo vaticom prebrisati spoljašnje delove uha.

Ukoliko niste sigurni da možete bezbedno očistiti ušni kanal, preporučujemo Vam da za prvi put odvedete mačku kod veterinara, koji će Vam pokazati kako najbezbednije možete izvršiti čišćenje.

Ako je uho mačke zaprljano samo spolja, tj. nije potrebno ispirati ušni kanal, dovoljno je preparat nakapati na gazu / tufer i laganim pokretima očistiti zaprljani deo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs