Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru oko 7 meseci, vakcinisala sam je i sterilisala. Živi u kući ali izlazi napolje. Pre 10 dana je povraćala u dva navrata (bez sadržine hrane), bila je vesela ali je slabije jela. Veterinar mi je rekao da je verovatno zbog dlaka koje liže, pošto nema temperaturu i vesela je. Par dana nakon toga je jela, izašla iz kuće i vratila se u dvorište noseći ptičicu, plavo bele boje, koja je još mrdala, verovatno kanarinac ili papagaj, ne znam, ja se u panici nisam snašla, grdila sam je i ona je pobegla noseći ptičicu, verovatno je u dvorištu jela, komšinica mi kaže da je videla pola ptičice. Odmah te večeri ili sutradan je povraćala (i hranu) i dobila smrdljivi proliv.

Otišla sam ponovo kod veterinara i pošto nema temperaturu, vesela je i jede (sada je zatvorena non stop u kući), rekao mi je da joj dam probiotik  ili Sulfagvanidin. Nisam našla Sulfagvanidin ali sam pročitala na Vašem sajtu za Kaodiar S, i u dogovoru sa veterinarom dala taj lek. Nakon prvog davanja (jednokratno 2 ml) je bila bolje, sutradan sam dala ponovo, jela je belo pileće meso i proliv je opet krenuo. Onda mi je dao i kaolin, bilo je još gore. Danas sam prvi dan popodne  dala probiotik, ali je i pored toga imala 4 - 5 stolica. Maca je vesela, jede, nema temperaturu. Pročitala sam za medicinski ugalj, da li taj lek može pomoći ili treba lečiti antibiotikom?  Molim Vas za Vaše mišljenje i  savet.
Unapred zahvalna, Ivanka

O: U terapiji dijareja se koristi veliki broj preparata različitog mehanizma dejstva. Vrstu medikamenta prepisuje veterinar na osnovu kliničke slike životinje. Terapija dijareje se ponekada može svesti samo na dodavanje probiotika (bakterija koje deluju zaštitnički, tako što oblažu površinu crevne sluzokože i time ne dozvoljavaju adheziju patogenih miokroorganizama).

Od probiotika su najznačajnije sledeće vrste bakterija i kvasaca koje se, sem u gotovim preparatima, mogu naći i u nekim mlečnim proizvodima: Bacillus subtilis, Lactobacillus bifidus, L. acidophylus, Streptococus faecium, Saharomyces, Torulopsis.

Ponekada hronične dijareje mogu narušiti elektrolitni balans organizma, kao i balans tečnosti i time ugroziti život životinje. Tada je neophodno u terapiju uvesti veći broj medikamenata, kao i obaveznu aplikaciju infuzionih preparata.

Protektivi i adsorbensi su lekovi koji se često koriste u terapiji dijareja. Oni se ne resorbuju iz digestivnog trakta, već samo deluju lokalno, oblažući sluzokožu creva, ili adsorbujući različite toksine, pa čak i krupnije partukule. U ovu svrhu se najčešće koriste kaolin, zeolit, pektin i aktivirani medicinski ugalj.

Kaolin je po hemijskom sastavu ugalvnom aluminijum - silikat. Ispoljava slabije adsorbentno dejstvo od medicinskog uglja. Najčešće se koristi uz istovremenu primenu sa antimikrobnim i adstrigentnim sredstvima.

Aktivirani medicinski ugalj prvenstveno deluje adsorbentno. Ima odličan terapijski efekat i često se primenjuje u terapiji akutnih dijareja. Medicinski ugalj ne može štetiti ako se primenjuje po uputstvu proizvođača. Uobičajene doze su 5 - 10 g medicinskog uglja, dva puta dnevno. Ipak, ukoliko se medicinski ugalj duže primenjuje ili se daje u većoj dozi, pokazuje sposobnost da na svoju površinu adsorbuje i vitamine, fermente, alkaloide, antibiotike, hemoterapeutike, kao i druge lekove i preparate koji se aplikuju peroralno.

U terapiji dijareje se koriste hrane koje su specijalno pripremljene tako da budu lako svarljive. Sniženom količinom masti umiruju gastričnu mukozu i time sprečavaju povraćanje. Bogate su rastvorljivim vlaknima, što omogućava bolji rast intestinalne mikroflore. U hranu su dodati i elektroliti koji se gube povraćanjem i dijarejom, što utiče na poboljšanje opšteg stanja organizma.

U ponudi Pet Centra postoje medicinske hrane Royal Canin Intestinal i Hill's I / D, koje se koriste kod oboljenja gastrointestinalnog trakta. Preporučila bih Vam da koristiite medicinsku hranu, kao jedini obrok (uz stalno dostupnu svežu vodu).
 
Ukoliko niste redovno čistili macu od crevnih parazita, u dogovoru sa vašim veterinarom možete primeniti neki od preparata koji se korista za dehelmintizaciju, jer povraćanje i proliv mogu biti znaci koji ukazuju na postojanje crevnih parazita.

U periodu linjanja, kada se maca intenzivno liže - čisti, nakupljene dlake mogu iritirati želudac i dovesti do povraćanja. U tim situacijama je preporučljivo koristiti paste ili gelove koji omogućavaju lakšu pasažu dlaka kroz digestivni trakt, čime se izbegava povraćanje.

Ukoliko je proliv izazvan bakterijskom infekcijom, bilo bi indikovano primeniti antibiotike. Svakako da bi parazitska pretraga izmeta, kao i koprokultura bile od pomoći pri izboru dalje terapije.

Savetovala bih Vam da se oko dalje terapije posavetujete sa Vašim veterinarom, jer je on najbolje upućen u zdravstveno stanje Vaše mace.

OZNAKE: