Povratak

Ishrana jednomesečnog mačeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, interesuje me kako da hranim mače koje ima mesec dana i nema majku. Šta je sve potrebno da joj obezbedim od hrane i da li treba nešto od dohrane? U kom omeru da pravim obroke? Pozdrav, Branka

O: Tokom prvih nedelja života mačići su u potpunosti vezani za majku. Sisanje traje 4 - 6 nedelja, a ponekad i duže (do 2 meseca). U uzrastu oko 2 meseca starosti mačići su spremni za samostalni život i mogu se odvojiti od majke. S obzirom da je Vaše mače već odvojeno od majke, najbolje bi bilo da osnov njegove ishrane još otprilike 2 nedelje bude adaptirano mleko za mačiće.

Nakon 3 - 4 nedelje starosti, možete u ishrani mačeta početi koristiti granulirane hrane koje sadrže vitamine, minerale, aminokiseline i sve ostale potrebne sastojke, pravilno izbalansirane.

Mačka sama ne može da sintetiše taurin koji je obavezan sastojak svih kvalitetnijih hrana, a inače je neophodan za pravilan rast i razvoj mačaka. Ovu hranu (dehidriranu hranu za mačiće) u početku ćete davati u kombinaciji sa adaptiranim mlekom za mačiće, tako što ćete mlekom prelivati granule i na taj način ih možete učiniti mekšim, mada je mače u tom uzrastu sposobno da jede i granule date konzistencije.

Svakako Vam preporučujem neku od premium ili super-premium hrana za mačiće: Brit Care, Hill's, Royal canin, Trainer, Iams ...

Što se tiče dnevne količine adaptiranog mleka i dehidrirane hrane, koja zadovoljava energetske potrebe mačeta u periodu rasta i razvoja, ona zavisi od energetske vrednosti hrane (koja se razlikuje), a svaki proizvođač je dužan da na originalnom pakovanju hrane naznači dnevne potrebe u hrani za mače određenog uzrasta i težine.