Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca od oko godinu dana starosti i dosta sitna, oko 3 kg, omacila se pre pet dana. Na svet je donela 6 mačića!  Ne znam koliko su bili teški pri rođenju ali sam jedno izvagala posle pet dana i imalo je 150 grama. Molim Vas da mi odgovorite koja je prosečna težina tek rođenih mačića, koliko treba da dobijaju na težini i kako da pojačam ishranu mame mace koja je jako sitna i mršavija nego pre graviditeta, da bi imala mleka za male, a i sama imala snage.
Unapred hvala na odgovoru, Snežana

O: Telesna težina, kao i konstitucija, su kategorije koje zavise od više činilaca. 

Pre svega od genetskog nasleđa, kao i od faktora spoljašnje sredine, među kojima je najvažniji faktor ishrana i postojanje / nepostojanje bolesti. Prosečna težina zdravih, optimalno uhranjenih mačaka većine rasa je između 2.5 - 5 kg, zavisno od rase i konstitucije. Mače odmah nakon rođenja teži između 70 - 100 g, uz retke oscilacije. Mačići ženskog pola mogu biti lakši i neznatno sitniji u odnosu na mačiće muškog pola. Mačići sitnijih roditelja po rođenju teže manje nego mačići krupnijih roditelja.

U prvim nedeljama života mačići isključivo sisaju i u potpunosti zavise od majčine nege. Vlasnik, pravilno negujući mačku, indirektno utiče i na negu mladunaca.

Ishrana majke, kao i higijenski status, su najbitniji faktori koji utiču na zdravlje majke, mačića i na laktaciju. Mačku treba hraniti hranama koje su namenjene za najmlađe mačiće. Količina granula nije propisana, što znači da joj dajete da jede koliko god ona hoće. Morate joj obezbediti stalno dostupnu čistu vodu.

U našoj ponudi postoji veliki broj hrana koje bi odgovarale Vašoj maci, a iz širokog asortimana bih izdvojila hipoalergenu, superpremijum hranu za mačiće Brit Care (Brit Care Kitten), koja bi Vašoj maci obezbedila sve što joj je neophodno za pravilni tok laktacije, kao i održavanje organizma majke u optimalnoj kondiciji.

Teško je precizno reći koliko mačići treba težinski da napreduju. Okvirno, mačići sa 2 meseca imaju oko 400 g., ali isto tako, nisu neuhranjeni ako imaju 300 g., niti su preveliki ukoliko imaju 600g. Najbitnije je pratiti parametre psihomotornog razvoja mačića. Oni nam najviše govore o stanju mačića.

Sa  7 - 10 dana mačići treba da otvore oči. Sa starošću od deset dana mačići puze, a stomačić im se vuče  po podu. Rep im je uzdignut i služi za ravnotežu. Sa dve nedelje počinju se lagano oslanjati na sve šapice i stomak manje vuku po podu. Sa tri nedelje mogu da stoje, čuju, gledaju, mirišu i reaguju na stimulus iz spoljašnje sredine. Sa četiri nedelje mačići se kreću kao odrasle mačke ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže. Sa sedam nedelja imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Ukoliko Vaše mace prate šemu razvoja i ne pokazuju znake oboljenja, vesele su,  nemate razloga za brigu.

OZNAKE: