Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam veliki problem sa macom koja ima oko dve i po godine, želi momka i jako je postala bezobrazna, u smislu da obeležava teritoriju gde stigne, vrši veliku nuždu na tepihu i uvek na istom mestu. Stolica joj je tvrda i pepeljaste boje, mršava je kao avetinja. Neprestano se dere, ne jede, grebe nameštaj pored grebalice koju nije nikada ni pogledala. Maca se već parila 3 puta i uvek ima problem -  omaci mačiće koji su spojeni, jako se napati. Žao mi je da se toliko muči dok se maci, žao mi je da je sterilišem, jer bih jednog dana želela njene bebe i smatram da nemam prava to da joj oduzmem, i jednostavno ne mogu to da uradim. Recite mi šta da radim i zašto neće mleko da pije nikada?

Ja više ne mogu da plaćam pranje tepiha, a nameštaj mi izgleda kao da su ga lavovi žvakali.
Unapred zahvalna, Jelena

O: S obzirom da se maca već macila tri puta i svaki put je imala problema, a na svet su dolazili mačici sa anatomskim deformitetima, neosporno je da sa medicinskog aspekta sterilizacija predstavlja optimalno rešenje. Time joj možete pružiti samo kvalitetniji i bolji život i preduprediti eventualne komplikacije budućeg partusa.

Najvažniji razlozi zbog kojih se preporučuje sterilizacija su: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti u toku teranja kao što su: glasno oglašavanje mačke, mačka se vuče po podu kao da je povređena, mnogo je izbirljivija kada je u pitanju hrana, pije više vode i dešava da se mokri češće i svuda po stanu.

Sterilizacija je rutinski operativni zahvat koji se radi u opštoj anesteziji. Veterinar pre operacije pregleda životinju, upoznajući se sa njenim zdravstvenim statusom i kondicijom u kojoj se nalazi. Sterilizacija se, kao što sam već naglasila, radi samo na zdravim životinjama. Ovim zahvatom izbegavate mnoge neprijatnosti kao što su: bežanje u potrazi za partnerom, posle čega Vaša mačka može da se izgubi, smanjuje se agresivnost, glasno mjaukanje, uznemirenost i destruktivno ponašanje ljubimaca.

Više o sterilizaciji i ishrani nakon ove intervencije možete pročitati ovde.

To što Vaša maca ne želi da pije mleko može da bude samo pozitivno, jer mnoge mačke nemaju enzim koji razlaže mlečni šećer - laktozu, pa konzumiranje mleka može da dovede do proliva kod mačaka.

OZNAKE: