Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas da mi kažete koliko može biti opasno kad maca ima gljivice? Naime, imam mačora, starog godinu dana i dobio je gljivice oko brkova, a počele su da se šire i iznad oka i oko ušiju. Ne znam koja vrsta gljivica je u pitanju, ali dlaka mu je proređena, a na nekim mestima i potpuno opala (na samo dva mesta, ne puno). Veterinar je rekao da mažemo canesten kremom, ne znam da li treba još nešto da preduzmem? Dosta sam čitala na internetu o ovome i prilično je obeshrabrujuće, u smislu da zahteva dugotrajno lečenje, da je prelazno na ljude i druge životinje, pa čak i to da su neki uspavali svoje mace. Molim vas, posavetujte me i pomozite nam! Hvala! Ivana

O: Gljivična oboljenja obično se karakterišu opadanjem dlake i pojavom tipičnih ljuskica na koži, a zahvaćeno područje je obično zacrvenjeno. Ponekad se zbog intenzivnog svraba jave i sekundarne bakterijske infekcije zahvaćenog mesta, a zbog iritacije kože mogu da nastanu kraste. Bolest se dijagnostikuje Woodovom lampom ili uzimanjem uzorka - skarifikata (sa promenjenog mesta), što predstavlja jedino pouzdano dijagnostičko sredstvo.

Uzeti uzorak se šalje u laboratoriju, a proces kultivisanja traje 2 - 12 dana, pa u slučaju kada postoji sumnja, odmah se započinje sa terapijom (oboljenje se leči odgovarajućim antimikoticima).

Prema pripadnosti uzročnika pojedinom rodu (Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton) bolest se još naziva i trihofitoza, mikrosporoza ili epidermofitoza.

Kod mačaka je dermatofitoza najčešće prouzrokovana gljivicom Microsporum canis, za koju se nekada smatralo da je deo normalne mačje flore. Podjednako napada i kratkodlake i dugodlake mačke, a odrasli često ne pokazuju simptome. Mladi mačići imaju kraste i zadebljanja najčešće po koži lica i ušiju, kao i na nogama. Lezije koje se u slučaju infekcije javljaju na koži izgledaju kao okrugli, crveni ili sivi pečati bez dlake. To je klasična promena koja nastaje kod  mikrosporoze i nije je teško prepoznati, a u dijametru obično ima od 1 do 4 cm.

Lečenje gljivičnih infekcija je dugotrajno i traje 2 do 8 nedelja, a sa terapijom se nastavlja još 15 dana posle prestanka simptoma. Bolest se leči sa velikim uspehom i kod životinja i kod ljudi, ali kao što sam već naglasila terapija je dugotrajna i zahteva upornost. Terapija se sprovodi lokano - tretiranjem promenjenih mesta na koži preparatima u vidu šampona i drugih antimikotičnih preparata za lokalnu primenu (u slučaju vaše mace - veterinar je preporučio canesten kremu) i primenom određenih sistemskih lekova.

S obzirom da je kod vaše mace urađena dijagnostika i preporučena terapija, pratite savete vašeg veterinara, kada je u pitanju dužina i učestalost terapijske primene preparata , a ukoliko do poboljšanja ne dođe ili i pored dugotrajne primene leka dođe do širenja procesa, obavezno se javite Vašem veterinaru, kako bi se uradila dodatna dijagnostika. 

O gljivičnim infekcijama kod mačaka pisala je i moja koleginica ovde.

OZNAKE: