Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 2 mačke, 7 i 9 godina, koje žive i spavaju u kući, ali često izlaze napolje. Obe su sterilisane i sa tim nemam problema. Problem je što mislim da imaju BUVE i to me jako brine jer ih unose i u kuću! E sad, ja znam za Front Line, koji i koristim na mačkama, ali me interesuje da li će on samo poubijati buve koje oni trenutno imaju ili će i sprečiti da ih u narednih mesec dana ponovo dobiju? Zatim, šta da radim ako su ih već unele u kuću jer znam da nije dovoljno da usisam i operem posteljinu? Da li da uzmem neki sprej ili šta predlažete? Želim da ih i dalje primam u kuću, da im dozvolim da u kući spavaju, jer su već matore i naviknute na to. Međutim, ne mogu da dopustim da unose buve u kuću!

Molim vas da mi što je pre moguće odgovorite i pomognete da rešim problem...
Hvala puno, Nikola

O: Buve ne žive na životinji, one se samo hrane i "prevoze" do drugog domaćina na telu životinje (na žalost i čovek im služi kao transportno sredstvo), jaja polažu svugde okolo: u stanu, u parkete i tepihe i nameštaj, čebad i krevete naših ljubimaca...

Iz jaja se razvijaju odrasle buve, a leti je taj period razvoja kraći, jer su vanjski uslovi idealni (vlaga, hrana, temperatura, velik broj ljubimaca). Razvojni oblici buva mogu preživeti i u za njih lošim uslovima (kuća bez ljubimaca, niska temperatura, manja vlaga), dok ne naiđe nešto čupavo ili pernato (mačka, pas, kunić, morsko prase, ptica, miš i ostali).

Veliki broj parazita sigurno ne prija, izaziva intenzivan svrab i deluje uznemirujuće, a ako ima problema i sa alergijom na pljuvačku buve, onda ovo stanje može biti i nepodnošljivo, za životinju i za vlasnika. Kada je problem sa buvama veliki, neophodno ga je ozbiljno shvatiti i držati se uputstva veterinara.

Prvo je potrebno mačku tretirati nekim od preparata. Frontline je kontaktni antiparazitik, što znači da deluje na parazita kada parazit dođe u kontakt sa Frontline-om na koži i dlaci mačke. Preporuka je proizvođača da se životinja ne sme kvasiti (kupati) dva dana pre i dva dana posle tretmana što je uglavnom preporuka za pse, pošto se mačke ređe kupaju. Frontline štiti životinju od buva do dva meseca, a protiv krpelja deluje 5 nedelja, ali u slučajevima velike infestacije buvama neophodno je tretman ponoviti u kraćim vremenskim intervalima (u razmaku od mesec dana).

Zatim je neophodno  tretirati stambeni prostor. Osnovno je dobro usisati stan, a kesu baciti posle svakog usisavanja. Na ovaj način ste se oslobodili oko 40 posto buva. Posle toga dolazi tretiranje prostora nekim od insekticida, pri čemu obavezno treba tretirati i prostor ispod tepiha.

U ponudi Pet centra se nalaze preparati namenjeni uništavanju buva u okolini: Neostomosan ampula, Canina preparati, Ektanon. Posle primene ovih preparata buve ugibaju, a nakon toga stan je potrebno ponovo usisati (naravno uz bacanje kese).
 
Ako procenite da je najezda buva velika, bilo bi dobro čitav postupak ponoviti još dva puta u razmaku od 7 - 10  dana zbog toga što će se za to vreme iz preostalih jaja razviti nove buve.

Nakon rešavanja "akutnog" problema, mačke trebate i dalje redovno štititi protiv buva nekim od za to namenjenih sredstava (Frontline ampule i sprej, Catan's Dog medaljon ili neke od brojnih ogrlica prisutnih na tržištu). U suprotnom će se ovako ozbiljna infestacija ubrzo ponoviti.

OZNAKE: