Povratak

Razvoj motoričkih aktivnosti mačeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mače staro otprilike 18 dana. Kada je imao otprilike nedelju dana, primetila sam da mu zadnje noge ne funkcionišu normalno, odnosno da idu u stranu. Mislila sam da to nije ništa strašno, ali sad primećujem da uopšte ne može da ih stavi u normalan položaj. Ne znam šta da radim, možete li da mi pomognete? Unapred hvala, Sanja

O: Mišićno - skeletni sistem se sastoji od kostiju, hrskavica, mišića, ligamenata i tetiva. Primarna uloga mišićno - skeletnog sistema je da pruža oslonac telu, da obezbedi kretanje i zaštitu vitalnih organa.

Skeletni sistem predstavlja najveći depo mineralnih materija, a koštana srž učestvuje u formiranju krvnih elemenata. Simptomi oboljenja mišićno - skeletnog sistema najčešće uključuju otežano kretanje ili funkcionalne poremećaje. Najčešći zdravstveni problem mišićno - skeletnog aparata su vezani za kosti i zglobove. Poremećaji funkcije mišića se najčešće iskazuju kroz pareze, paralize i ataksije, koje nastaju usled primarne disfukcije mišića izazvane delovanjem infektivnih, toksičnih ili kongenitalnih faktora. Kod mladih životinja se najčešće radi o urođenim oboljenima, greškama u ishrani i povredama.

Motoričke aktivnosti mačića se razvijaju sledećim redom:

Tek rođeno mače je bespomoćno i potpuno zavisi od majke. Slepo je. Oči otvara posle 7 - 10 dana. Sa deset dana starosti mačići puze, vuku trbuh po podu, a rep im je uzdignut radi ravnoteže. Sa dve nedelje starosti, mačići počinju da se oslanjaju na nožice, ali se kreću nespretno i stomačić im se još uvek manje - više vuče po podu. Sa tri nedelje starosti mače može potpuno normalno da se kreće, a repić im je još uvek podignut. Sa sedam nedelja spuštaju rep i imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Ova razvojna mapa može biti orjentacija u praćenju razvoja Vašeg mačeta. Primenjiva je u onim slučajevima kada su mačići zdravi, kada odrastaju uz majku (konzumirajući samo majčino mleko), u dobrim uslovima. Ukoliko mače ne raste uz majku i ishrana nije prilagođena ishrani mačića njegovog uzrasta (adaptirano mleko za mačiće), može doći do poremećaja u rastu i razvoju, kao i do poremećaja razvoja motoričkih funkcija. Vaše mače, ukoliko je odraslo uz majku, trebalo bi da se jednako oslanja na sve četiri noge, ali da se nespretno kreće i da mu je repić podignut.

Ukoliko smatrate da kretanje Vašeg mačeta odstupa od navedenog, predložila bih vam da mače odvedete kod veterinara. Pregled se sastoji od adspekcije, palpacije, rendgenografije itd.
 
Ukoliko sami odgajate mače, što nije nimalo lako, moguće je da je došlo do nutritivnog disbalansa. Savetovala bih Vam da koristite isključivo adaptirano mleko za mačiće do 25. dana života, a zatim možete početi da dodajete suvu granuliranu hranu za mačiće Brit care (npr. Brit Care Kitten) uz hranjenje mlekom do 2 meseca starosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs