Povratak

Ishrana jednomesečnih mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka se omacila i imamo 4 lepa mačeta. Stari su tri nedelje. Želeo bih da znam kada mačići počinju da jedu drugu hranu sem majčinog mleka? Još jedno pitanje: posle koliko vremena od okota mačka ima ponovo teranje?
Pozdrav, Dragan

O: U prve 3-4 nedelje starosti majčino mleko je jedini izvor hrane za mačiće. Ovo mleko je visoko energetsko i takve je hranjive vrednosti da zadovoljava potrebe mačića u tom uzrastu. Ono takođe može obezbediti zaštitu sistema za varenje, kao i razvoj vitalnih funkcija (nervni sistem, srce itd.).

Nakon 3-4 nedelje možete već u ishrani mačeta koristiti granulirane hrane koje sadrže vitamine, minerale, aminokiseline i sve ostale potrebne sastojke pravilno izbalansirane. Mačka sama ne može da sintetiše taurin koji je obavezan sastojak svih kvalitetnijih hrana, a inače je neophodan za pravilan rast i razvoj mačaka.

Svakako Vam preporučujem neku od premium ili super-premium hrana: Hill's, Royal canin, Trainer, Iams, Brit Care.

U 4. nedelji starosti možete kombinovati granule i mleko za ishranu mačića tako što ćete mlekom prelivati granule i na taj način ih možete učiniti mekšim, mada je mače u tom uzrastu sposobno da jede i granule date konzistencije.

Super premium hrana prodaje se isključivo u specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce. U Pet centru kao najvećem prodajnom centru za kućne ljubimce u Srbiji imate veliki izbor originalno pakovane super premium hrane, jer samo tako kupljena hrana garantuje kvalitet deklarisanog sadržaja, kao i zagarantovani rok upotrebe.

Što se tiče teranja, o tome možete više pročitati ovde.

Mačka može ponovo ući u teranje 7 dana nakon prestanka dojenja mačića, kada opada nivo hormona prolaktina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs