Povratak

Skotnost i okot mlade mačke i briga o mladuncima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Zanima me koja starost mačke je dovoljna da bi posle parenja mogla da brine o svojim macama? Čula sam da ako su premlade mogu da ih odbace. Da li je to tačno? Htela bih da čim prestane sa dojenjem da je sterilišem. Koji je vremenski razmak u kome bi to mogla da uradim? Hvala, Marija

O: Prvi polni žar se javlja u starosti od 5 - 9 meseci i ponavlja se u različitim vremenskim intervalima, a traje u proseku 5 - 7 dana, mada može trajati i duže. Ukoliko se mačka parila, graviditet traje oko dva meseca (63 dana), a mačka okoti obično 2 - 6 mačića.

Ako mačka nije emocionalno zrela ili nema razvijen majčinski instinkt, moguće je da odbaci mačiće.

Majčinski instinkt se zasniva i zavisi od emocionalne zrelosti, genetike, iskustva koje je mačka imala sa svojom majkom. Uobičajeno, mačka je zaštitnik svog legla od prvog dana i prilikom odbrane svojih mačića može pokazati agresiju. Mačka često nakon nekoliko dana seli svoje mlade na drugo mesto. Tokom prvih nedelja mačići su u potpunosti vezani za majku. Sisanje traje 4-6 nedelja a ponekad i duže.

Sterilizaciju možete uraditi nakon 2 meseca od porođaja, kada su mačići vitalni i spremni za samostalan život, a o samoj sterilizaciji možete više pročitati ovde i ovde.

Važno je istaći da bi sterilizaciju trebalo sprovesti kada životinja nije u teranju.