Povratak

Faze polnog ciklusa i ponašanje mačke koja se tera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sijamsku macu staru oko 6 meseci. S obzirom da nikad nisam imala mačku u kući, nisam upoznata sa njihovim ponašanjem u vreme teranja. Pošto oduvek imam pse (trenutno tri), znam kako ide kod njih, ali me mačka totalno zbunjuje. Pre nekih petnaestak dana je počela da ispušta krike (koji su mi dobro poznati od komšijskih mačaka), da se valja i da se namešta za parenje. I onda posle par dana je naglo prestala. Ja sam pomislila da je gotovo, međutim to je juče opet počelo, samo ovog puta dranje je dosta jače. Da li je moguće da ima teranje opet?
Hvala unapred, Milica

O: Prvo teranje se javlja u period između 6. i 8. meseca starosti. Međutim, telesni razvoj u tom periodu nije završen, pa nije preporučljuvo dozvoliti mački da se pari. Sa polnom zrelošću počinju da se uočavaju i razlike u telesnoj građi između mužjaka i ženki. Mužjaci su krupnije građe, imaju snažniji vrat, a zbog masnih jastučića na obrazima imaju i veću glavu. Ženke su obično vitkije i imaju usku, trouglastu glavu. Osim fizičkih razlika, mužjaci i ženke se i različito ponašaju, što je uslovljeno radom polnih hormona.

Polni nagon je prvi spoljašnji znak da se mačka nalazi u periodu kada je spremna za parenje (estrus). Kod mačaka su znaci estrusa jasno vidljivi i lako prepoznatljivi.

Estrus se sastoji iz tri faze:

1. Proestrus - period kada mačka doživljava niz promena na svojim polnim organima, oni tada postaju spremni za parenje, oplodnju i trudnoću. U ovom periodu ženka postaje umiljata, a vidljive su i promene na stidnici koja postaje upečatljivija.
2. Estrus - je period koji nastupa oko 5 dana posle proestrusa. Ženka je u ovom momentu spremna za parenje. Pokazuje uznemirenost, mjauče, jeca i pokušava da izađe iz kuće po svaku cenu. Ako je mazimo po leđima u ovom periodu, ona zauzima karakterističan stav. Bradu približi tlu, protegne glavu, a zadnji deo izdigne i pomeri rep u obliku luka, čime ističe polni organ. Ukolio biste pustili mačku napolje, ona bi dozivala mužjaka vrlo bučnim glasom koji podseća na plač malog deteta. Urinom, koji sadrži u sebi mirisnu poruku, šalju informaciju da su spremne za parenje. Kad se mužjaci okupe, u prvoj fazi ih mačka drži na odstojanju frktanjem, dahtanjem i udarcima šapom, što iskusan mačak po pravilu ume da izbegne. Ženka se zatim povlači na sigurnu udaljenost, dok mužjaci zastrašuju jedan drugog pogledima, kostrešenjem i glasnim urlanjem. Obilaze jedan oko drugog i procjenjuju se. Ako se ni jedan ne povuče na vreme, priznajući time da je slabiji, iz tog susreta može da se razvije prava bitka iz koje mužjaci izlaze puni ogrebotina i ugriza. Pravo na parenje dobija mačak koji iz tih okršaja izađe kao pobednik.
3. Treća etapa nastaje kada nije došlo do parenja i životinja se smiruje, a i simptomi na reproduktivnim organima se povlače.

Novo teranje, sa istim znacima, se javlja na svake tri nedelje, ukoliko ne dođe do začeća.

Ako se mačka parila i ostala skotna, dolazi do lučenja hormona i ona menja svoje ponašanje. Postaje obazrivija, više vremena posvećuje higijeni, povećava joj se apetit. Pred kraj graviditeta, ona uporno traži najprikladnije mesto gde će se omaciti, a u tome joj može pomoći i vlasnik. Ukoliko ne želite potomstvo Vaše mace, onda bi najbolja preporuka bila sterilizacija. O sterilizaciji možete više pročitati iz već objavljenih tekstova, npr. ovde.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs