Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačor star godinu dana, poslednjih par dana pokazuje znake bola pri mokrenju. Ili ne može da mokri ili jako malo, nekad dok pokušava bolno jauče. Znam da je to normalno nekih 3% populacije mačaka boluje od problema mokraćnih puteva, kamena u bubrezima. Dali hrana koju prave Hill's, Royal canin i ostali može da pomogne? Problem već postoji, nije u pitanju prevencija. Dali moraju da se daju neki antibiotici? Odvodjenje mačka do veterinara je van svakog razmatranja, mačak prilazi samo kada on to želi, od stranaca beži ili - ako neko i uspe da ga uzme u ruke na prepad - podivlja, grize i grebe. Pravi mali divljak.
Hvala na vremenu, Janus

O: Simptomi koje pokazuje Vaš mačak svakako upućuju na oboljenje urinarnih puteva. Tačnu dijagnozu može postaviti samo veterinar koji će detaljno pregledati mačka, postaviti pitanja koja su relevantna i ako je potrebno uraditi dodatne analize.

Royal canin, Hill's i Eukanuba su proizvođači hrane koji pored linija hrane superpremijum kvaliteta za svakodnevnu ishranu zdravih životinja, prave i medicinsku hranu koja je namenjena životinjama koje imaju određene zdravstvene probleme.

U slučajevima kada mačak ima problema sa urinarnim putevima, preporučuje se hrana koja ima ulogu da rastapa stvoreni pesak, kamenje, talog, a kasnije se koristi hrana koja ima ulogu da stalno održava povoljan pH mokraće da ne bi  ponovo dolazilo da stvaranja kristala i pojave istih problema.

Hill's - Prescription Diet S/D feline je hrana koja je indikovana kod bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka, otapanja struvitnih urolita. Koristi se u periodu od 2 - 3 meseca a zatim se prelazi na C/D. Prescription Diet Feline C/D se koristi u slučajevima bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka, kao prevencija stvaranja i ponovnog pojavljivanja, kao i kod idiopatskog FULTD-a. Royal canin - Urinary S/O hrana koristi se za otapanje i prevenciju ponovnog stvaranja struvitnih i oksalatnih kristala. Eukanuba - Urinary Struvite je terapija i prevancija struvitne urolitijaze.

Ukoliko se radi o urinarnoj infekciji, onda se primenjuje i antibiotska terapija koja se određuje na osnovu rezulatata antibiograma.

Predlažem Vam da odvedete mačka na pregled. Veterinar poznaje metode kojima može na bezbedan (po njega i po mačka) način pregledati životinju, jer samo tako možete doći do pravilne dijagnoze i maci obezbediti adekvatnu terapiju koja će sigurno dovesti do izlečenja i lišiti macu bola i neprijatnosti koje preživljava, a i mogućih komplikacija ukoliko se problem ne leči.


OZNAKE: