Povratak

Upala ušnog kanala (otitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ruskoj plavoj maci staroj 3 i po meseca su uši mnogo prljave. Čak je i ranu napravila od češanja. Veterinar joj je uši oprao, obrisao i dao kapi Roxacin 10%. Kaže to je vosak koji se stvara od toplote i da maca nebi trebalo da spava sa nama u krevetu, što ona upravo radi. Nemožemo je odvići od toga. Koliko je to zdravo po nas? Šta mi Vi savetujete u vezi njenih ušiju i očuvanja našeg  i njenog zdravlja? Topli pozdravi i hvala! Zoran

O:
Crni, mrvičasti ili pastozni sadržaj koji  je sadržaj uha može biti posledica infekcije.

Infekcije ušiju su najčešće  obostrane i mešovite, što znači mogu se komplikovati bakterijama, gljivicama. Upala može nastati kao posledica alergijske reakcije i tada se tretira u sklopu lečenja alergije anti alergijskim lekovima.

Simptomi upale su neugodan miris, trljanje glave, bol na dodir, cerumen promenjene boje.

Pošto su upale uha uporne, potrebno je terapiju početi na vreme da bi se sprečilo napredovanje infekcije u srednje i unutrašnje uvo. Dijagnostika podrazumeva uzimanje brisa i detekciju uzročnika infekcije.

Nakon toga ukloniti uzrok ispiranjem ili primenom sredstava za održavanje osnovne higijene uva kao što je preparat Epi - Otic. Salicilna kiselina koja je sastojak ovog preparata, u sadejstvu sa cerumenolitičkim sistemom, potpomaže uklanjanje epitela kao i suvišnog cerumena. Važno dejstvo Epi - Otica je i to što isušuje ušni kanal i sprečava da se bakterije vežu za površinu sluzokože. Ovaj preparat se koristi i za rutinsko čišćenje ušnog kanala i za njegovu pripremu za antimikrobni tretman antibiotskim kapima.

Otitis (upala ušnog kanala) mačaka ne može ugroziti ljude, čak i kad je infekcija gljivična.

U svakom slučaju, posle sanacije ove infekcije kod Vašeg veterinara preporučila bih Vam redovnu, rutinsku higijenu ušnog kanala preparatom Epi - Otic.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs