Povratak

Mačor - glasno mjaukanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo problema sa našim mačorom (starim 13 meseci), koji  zadnjih 15 dana kako se približi veče, počinje svoje glasno mjaukanje nalik na dečiji plač. Pre ovoga perioda, 2 - 3 meseca nije imao nikakvih želja za izlaženjem napolje, bio je poprilično plašljiv i kada bi ga i izneli napolje uglavnom je bežao unutra u zgradu. Inače je jako umiljata maca koja voli da se mazi i bio je baš aktivan pogotovo ujutru kada se ukućani probude, dok sada nakon noćnog skitanja spava po ceo božiji dan i nema ni malo od one nekadašnje aktivnosti i nestašnosti. Napominjem da macan nije kastriran. Da li  da ga kastriramo i kolika je verovatnoća da bi prestalo (ublažilo) ovo mjaukanje?

U principu, najviše se plašimo za njegovu sigurnost prilikom njegovih noćnih izlazaka (ima dosta pasa u okolini koji krstare), ali i za higijenu. Mačor je inaće izrazito beo i duže meke dlake i redovno nakon noćne skitnje dolazi prljav pa ga moramo brisati i čistiti da bi koliko - toliko povratio svoj sjaj. Da li se smeju kupati i sa kojim sredstvom? Napomenuću još samo da je vidno  smršao u ove zadnje nedelje odkada  je postao 'noćna skitnica'.
Unapred Vam se zahvaljujem u nadi da ćete nam odgovoriti i pomoći našem mačoru.
Jadranka

O: Mačke imaju razvijene posebne načine komunikacije među sobom. Ogledaju se u komunikaciji glasom, zauzimanjem određenih stavova, posebnim ponašanjem, a najjasnije se snalaze sa mirisnim signalima, poznatim kao feromoni. Ovi mirisni signali daju informacije o polu, starosti, trenutnom raspoloženju, mogu smirivati jedinke, upućivati na opasnost itd.

U periodu kada su mačke spremne za parenje, one svojim ponašanjem, mirisima i glasnim mjaukanjem daju do znanja mužjacima, koji mogu biti i kilometrima udaljeni, da prepoznaju poruku koji šalju mačke. Mužjaci se mogu pariti u svako doba godine, pod uslovom da su dostigli polnu zrelost. Često se desi da se više mužjaka bori za naklonost ženke, pa oni tada ispuštaju glasne mjauke i  bore se među sobom, gde dominantniji i jači ima privilegiju da se pari sa ženkom.

Nekastrirani mužjak koji živi u kući, iako ne izlazi napolje, može biti jako motivisan seksualnim instinktom i težiti da ceo dan provodi  napolju u potrazi za ženkom i usput obeležavajući teritoriju. Na svom putu može naići na mnoge prepreke i probleme koji mu čak mogu ugroziti i život. Može biti izložen raznim infekcijema, povredama od strane superiornijih, jačih mužjaka, udarca automobila, nasrtaja pasa i dr. Svojim nemirom može ometati normalan život u domaćinstvu, a neprijatnost može nastati i kada počne da obeležava teritoriju u kući.

Savetovala bih Vam da vodite mačka kod veterinara da ga steriliše. Posle određenog perioda, koji može biti i do 6 meseci, prestaje ponašanje koje je produkt dejstva polnih hormona i nakon tog perioda ćete imati mirnog mačka koji će imati više želje da se posveti izgradnji prijateljskog odnosa sa Vama,  a ujedno će prestati i svi problem koji su vezani za polno zrele mačore.

Mačka možete kupati par puta godišnje, što ređe -  to bolje, jer se kupanjem remeti prirodna barijera kože.

U ponudi Pet Centra možete naći šampon koji je prilagođen životinjama koje se često kupaju. Naziv mu je Shampooning Physiologique (Virbac), poseduje podešen pH koji je isti kao i pH zdrave kože, a u svom sastavu ima i nezasićene masne kiseline, ceramide i aldehidni kompleks koji efikasno otklanja neprijatne mirise.

Od ostalih šampona namenjenih korišćenju do 4 puta godišnje imamo Greenfields šampone koji temeljno čiste i neguju kožu i dlaku, Essentilas šampon namenjen mačićima i osetljivim mačkama i Trixie šampon za mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs