Povratak

Anemija - uzroci i lečenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sijamsko mače staro 4 meseca koje je anemično, kako to da izlečim?
Hvala unapred,
Klaudija

O: Anemija se definiše kao snižen broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Crvena krvna zrnca se stvaraju u košatnoj srži, a u njima se nalazi hemoglobin, protein odgovoran za prenos kiseonika. Klinički znaci koji ukazuju na anemiju su mnogobrojni. Ovi znaci zavise od toga da li je anemija akutna ili hronična, koliko dugo traje, koja je životinja u pitanju, kakvog je zdravstvenog stanja, itd.

Postoje mnogobrojni uzroci koij mogu dovesti do pojave anemije, pa klinička slika varira u zavisnosti od slučaja do slučaja.

Akutna anemija dovodi do poshemoragičnog šoka, pa i smrti, ako se u kratkom vremenskom periodu izgubi više od 1/3 krvi, a ne nadomesti se transfuzijom odgovarajuće krvi davaoca. Karakteriše se tahikardijom, bledilom sluznica, slabim pulsom i hipotenzijom. Hemolitička anemija nastaje kod pojačane razgradnje eritrocita usled dejstava hemijskih ili bioloških faktora i najjasniji simptom koji se javlja je žuto prebojavanje vidljivih sluznica i beonjača - icterus.

Kod hroničnih oblika anemije životinja se najčešće manje ili više adaptira na bolest, pa simptomi mogu biti različiti, a najčešće su ispoljeni anoreksija, letargija, slab rast, ako i blago bledilo sluzokoža. Kada je koštana srž zahvaćena promenama, ona ne stvara dovoljno eritrocita, ovo se stanje naziva aplastična anemija, zavisi od uzroka, ali uglavnom se ne može izlečiti. Nutritivna  (hipoplastična) anemija nastaje zbog nedostatka određenih elemenata koji se unose hranom, posledično, nema dovoljno "materijala" za sintezu hemoglobina u eritrocitima. Materije koje su neophodne za nesmetanu sintezu hemoglobina su: gvožđe, bakar, kobalamin (B12 vitamin), B6 riboflavin, niacin, vitamin E, kao i dovoljna količina esencijalnih aminokiselina. Sve se ovo obezbeđuje davanjem životinji hrana superpremijum kvaliteta. Kod određenih bolesti bubrega, ne stvara se dovoljna količina eritropoetina, hormona koji stimuliše eritropoezu, tj. stvaranje eritrocita. Kod hroničnih bolesti, stvaraju se određene materije koje smanjuju iskoristljivost gvožđa, regeneraciju koštane srži itd.

Terapija anemije zavisi od uzroka koji je do nje doveo i nije ista u svim ovim nabrojanim slučajevima. Npr. dodavanjem preparata gvožđa neće se ništa postići u slučajevima hroničnih bolesti bubrega, ali u slučaju anemije izazvane nedostatkom gvožđa hoće.

Potrebno je ukloniti uzrok koji je doveo do pojave anemije, tj. sprovesti etiološku terapiju, uz koju se može dodati B12, B6 vitamin, folna kiselina, a preparate gvožđa davati duži vremenski period, bar 3 nedelje bez prekida. Anemična životinja se uz adekvatnu i blagovremenu terapiju može potpuno oporaviti, ali brzina oporavka zavisi od mnogo faktora.

Preporučila bih Vam da posetite veterinara koji će Vašoj maci dati određenu terapiju, a vi  treba u međuvremenu maci da obezbedite uvek dostupnu vodu, najkvalitetniju hranu, čistu i provetrenu prostoriju, da je redovno vodite na vakcinaciju i čišćenje od parazita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs