Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačor mi je star 4 godine, u prvih godinu dana je često kašljao, ne kao čovek već negde iz stomaka, vidim po grčevima i pokretima tela; to se prekinulo narednih 2 - 3 godine, a zatim zadnjih mesec dana primećujem ponovo i to dosta često, celim telom na stomak legne i bukvalno su to jači zvuci koji kod mene izazivaju strah. Posle toga je veseo kao da se nije ništa dogodilo. Ne odbija hranu, pije vodu, hranim ga royal caninom, izgleda perfektno. Molim vas recite mi da li imam razlog za brigu jer mi je on sve, volela bih da reagujem na vreme. Da dodam nikad nije izlazio vani sem na terasu na povodniku, nema kontakta sa drugim životinjama, a i sa malo ljudi. Stokić Gordana

O: Kašalj je odbrambeni refleks. Ima ulogu da iz disajnih puteva izbaci čestice koje deluju nadražajno. To može biti prašina, iritantni gasovi, sluz, produkti zapaljenja. Kašalj je složeni refleks koji nastaje draženjem određene zone koja se zove tusigena zona, zatim se informacija šalje do mozga, a kao odgovor, javlja se kontrakcija disajne muskulature kojoj prethodi kratkotrajno zatvaranje glotisa. Povećava se pritisak unutar grudnog koša i po otvaranju glotisa, vazduh eksplozivno izlazi napolje. Ova jaka vazdušna struja nosi sa sobom veći ili manji deo iritanata i sluzi.

Kašalj se može javiti kao problem organa za disanje - infekcije grla, dušnika, bronhija, pluća  ili  može biti simptom kardioloških problema tj. sekundarni kao poremećaj funkcije srca.

Treba razlikovati  kašalj provociran gutanjem i inhalacijom nečega što iritira  grlo – iritirajuće materije, toplota. Plitak kašalj nastaje od uzroka koji su u početnom delu organa za disanje, a dubok kašalj je uglavnom posledica promena u bronhijama i plućima. Takodje treba razlikovati kašljanje od kijanja, jer ovi slični znaci mogu da se jave kod rinitisa (upale sluzokože nosa), sinuzitisa (upale sinusa) i regurgitacije. Kod kijanja  se javlja snažno eksplozivno izbacivanje vazduha, bez otvaranja usta, dok kod kašlja su usta obično otvorena.

Može se javiti kod  većeg broja različitih oboljenja pasa i mačaka, kao što su: zapaljenja disajnih puteva, tumori, alergije, slabosti srca, paraziti.

Ako Vaš mačor kašlje samo povremeno i dobrog je opšeg stanja, verovatno da nema razloga za brigu, ali bi moja preporuka svakako bila da ga ipak odvedete na pregled, kako bi otklonili i najmanju sumnju o postojanju oboljenja.

OZNAKE: