Povratak

Konzumiranje vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 14 meseci. Najčešće ga hranim hranom iz konzerve i barenom džigericom, mada povremeno jede i čorbicu, pije jogurt. Primetila sam da već neko vreme ne pije vodu (hoće da pije vodu u koju je sipano malo jogurta), iako mu pored činije sa hranom uvek stoji i činija sa svežom vodom. Očišćen je od parazita. Ne pokazuje nikakve znake bolesti, raspoložen je i igra se. Da li je u pitanju neki poremećaj i šta bi trebalo preduzeti? Hvala unapred, Jelena

O: Mačke, kao i sve druge životanje  imaju određene potrebe u vezi ishrane koje se ogledaju u obezbeđivanju dnevnih potreba u proteinima, ugljenim hidratima.

Zatim potrebe za mastima i esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i vlaknima. Pored ovih sastojaka, neophodno je obezbediti i dovoljnu količinu čiste vode, koja mora biti stalno dostupna.

Mačke obezbeđuju dnevnu količinu vode na razne načine. Najčešće tako što piju vodu ili što konzumiraju hranu bogatu vlagom, kao sto su supe, sosevi za mace, paštete. Ukoliko macu isključivo hranite suvom hranom, ona će potrebe u vodi morati da nadoknadi pijenjem vode. Mace koje se hrane vlažnim hranama piju manje vode, jer su već određeni deo nadoknadile iz hrane. Zdrave mace, kada su žedne, rado prilaze vodi.

Da biste bili sigurni da je vaša maca popila dovoljnu količinu vode, možete uraditi jednostavan test. Blago ćete povući kožu na vratu, da se napravi nabor, a zatim pustiti. Ako se koža odmah vrati u početno stanje, znak je da je maca unela dovoljno vode. Ako se koža sporo vraća, znak je da je manje ili više dehidrirala, i da joj je potrebna voda.

Vaša maca je vesela, razigrana, dobrog apetita, tako da mogu zaključiti da je sa njom sve u redu. Ona je verovatno većinu potreba za vodom podmirila iz hrane. Draže joj je da pije vodu sa jogurtom, zbog mirisa, jer je tako navikla. Ako biste joj ostavili vodu kao jedini izbor, ona bi se odlučila za nju onog momenta kada oseti žeđ. Postoji mogućnost i da niste u prostoriji onda kada Vaša maca pije vodu. Ponudite joj vodu bez dodatka jogurta i nemojte davati supu, videćete da će piti vodu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs