Povratak

Mršavljenje - invadiranost crevnim parazitima?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog otprilike godinu dana. U zadnje vreme sam primetila da je dosta smršao i da je izgubio apetit. Zanima me da li postoji neka posebna hrana da bi ojačao i dobio malo na kilaži? Anita

O: S obzirom na uzrast Vašeg mačka, nastali gubitak težine i apetita, može se posumnjati na crevne parazite. Kod mačaka česti  su paraziti gliste Toxocara cati i Toxascaris leonina, koje parazitiraju u tankom crevu. Ovaj parazit nije pričvršćen za  sluzokožu creva, već se slobodno kreće u lumenu creva, hraneći se crevnim sadržajem.

U samom crevu dovode do poremećaja apsorpcije hranjivih materija, ometaju prohodnost creva, a toksičnim produktima svog metabolizma deluju štetno na domaćina. Vrlo je važno da  redovno sprovodite dehelmintizaciju Vašeg mačka (davati preparate protiv crevnih parazita svaka tri meseca). Preparate za dehelmintizaciju možete da kupite u našoj veterinarskoj apoteci.

Što se tiče ishrane, meso je važan sastojak obroka mačke. Sistem za varenje mačke je prilagođen  češćem uzimanju manjih količina hrane. Pojedine mačke imaju izbirljiv apetit, što ima za posledicu da njihovi obroci postaju ne redovni. Iz tog razloga najbolji izbor za ishranu Vašeg mačora je dehidrirana superpremium hrana (Hill's,  Royal Canin, Trainer) koja sadrži za mačku sve potrebne sastojke (belančevine, masti, vitamine, minerale, taurin...), a ukus briketa podstiče apetit.
 
Neke od superpremium hrana imaju i konzerviranu hranu i kesice (komadići mesa) za mačke, koje su takođe kompletna hrana, samo što kada se jednom otvore ne mogu dugo da stoje u posudi za hranjenje jer relativno brzo promene boju (potamne) i konzistenciju, pa su podložne bržem kvarenju, a otvorene i držane u frižideru takođe ne mogu da stoje duže od dva dana. Ako se odlučite da dajete konzerviranu hranu i kesice, obavezno pronađite ukuse koje će mačak  rado da jede, da Vam ta hrana ne bi predugo stajala otvorena.