Povratak

Proliv kod mačeta / Ishrana u prvim nedeljama života

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Skoro smo pronašli mače, koje je staro otprilike 20 dana. Hranimo ga na cuclu kravljim mlekom. Dobro ga je podnosilo, sve dok mu greškom nismo dali malo ukiseljeno mleko. Sada ima dijareju. Zanima me šta mogu da mu dam zbog toga? Nikolina

O: Najverovatnije je hrana  primarni uzrok proliva kod Vašeg mačeta. Najbolje je da mače u ovom uzrastu hranite adaptiranim mlekom u prahu za mačiće, koje je zamena za mačkino mleko od prvog dana života mačeta. Za razliku od kravljeg koje ste davali  mačetu, iz ovog  mleka je složenim postupkom odstranjena laktoza.

Inače, laktoza kod mačića i mačaka može da prouzrokuje proliv, a  proizvedena je specijalna mlečna formula koja u potpunosti može da zameni mleko mačke. To mleko za mačiće sadrži i vitamine i minerale koji su neophodni za njihov pravilan rast i razvoj.

Priprema mleka za mačiće je vrlo jednostavna: u vodu zagrejanu na 45°C  umešamo mleko u prahu. Tokom prve 3 nedelje života mačeta voda za pripremu mleka prethodno mora da bude prokuvana. Mleko za mačiće daje se zagrejano na telesnu temperaturu.

Mleko mačićima treba davati do 6 nedelja starosti. Posle hranjena mačića, potrebno je da mu  masirate stomačić, da  biste poboljšali njegovo varenje (to inače radi mačka; ližući ga - čisti mače i podstiče mu varenje).

Ako se problem sa prolivom nastavi, neophodno je da posetite veterinara, kako bi bi on pregledom utvrdio tačan uzrok  i sproveo odgovarajuću terapiju.