Povratak

Rizici kod sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me kolika je verovatnoća  da se mačka ne probudi posle sterilizacije i da li postoji neka vrsta inekcije umesto operacije. Imam dve mace imaju po 8 meseci i postale su veoma nepodnošljive, često mokre, dosta mjauču u toku teranja i imaju često teranje. Zato mi treba neko resenje, a da to ne bude operacija. Miodrag

O: Svaki zahvat koji se sprovodi u totalnoj anesteziji nosi svoj rizik. Verovatnoća buđenja iz anestezija zavisi od različitih faktora, jedan od njih je individualna preosetljivost.

To znači da moguća osetljivost ili otpornost ka anesteuiji varira od jedinke do jedinke. Sterilizacija predstavlja rutinski zahvat i retko se dešavaju neke ozbiljne komplikacije. Ovim zahvatom bi ste rešili kako problem čestog teranja uz sve propratno mjaukanje, tako i neke druge pojave poput gnojnog zapaljenja materice koje se skoro redovno javlja u starijoj dobi, a kada je sterilizacija jedino rešenje, ali tada predstavlja mnogo težu operaciju.

Postoje injekcije koje mogu da spreče teranje, ali ako su mace već ušle u teranje teško ga mogu prekinuti. Često davanje ovih injekcija može izazvati hormonski disbalans, što takođe vodi ka raznim poremećajima.

Moja preporuka je da se svakako uradi sterilizacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs