Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam akvarijum već tri godine, poslednje vreme voda je stalno zelena, manje ili više. Izvadim sve, operem i ponovo kad sipam vodu ona je zelene boje. Stavljala sam Algofin koji su mi preporučili ali se ništa značajno nije promenilo. Voda je i dalje zelene boje. Marija
O: Verovatno se radi o algama. "Zelena voda" u akvarijumu nastaje kao posledica razmnožavanja jednoćelijskih i višećelijskih zelenih algi, kao što su Chlorella, Chlamydomonas, Closterium, Cosmarium, Volvox, Scenedesmus, Pandorina, Pediastrium). Ovaj fenomen i alge koje ga izazivaju su potpuno bezopasne za ribe i uglavnom nestaju kada se u akvarijum uspostavi biološka ravnoteža.

Uzrok nastanka zelene vode u akvarijumu je vrlo teško odrediti, kao uostalom i ostalih "nepoželjnih" algi u akvarijumu. Obično se radi o kombinaciji nekoliko činioca koji remete biološku ravnotežu, poput previše svetla ili pregust zasad, a premalo biljaka, odnosno manjak hrane za bilje (nekog od makro i/ili mikroelementa), pa biljke usporeno rastu, poremećaj u radu biološkog filtera i slično.

Kada se uspostavi biološka ravnoteža u akvarijumu, zelene alge vrlo brzo nestaju, a treba napomenuti da "vatrogasne mere", poput izmene polovine vode iz akvarijuma, UV-sterilizatora i sličnog, samo privremeno zaustavljaju razvoj algi.

Za razliku od zelenih algi, smeđe alge se obično javljaju u akvarijima sa slabom rasvetom, u novopostavljenim akvarijumima u kojima je prisutna visoka koncentracija fosfata uz nisku koncentraciju nitrata.

Mislim da će u Vašem slučaju za rešavanje problema s algama biti dovoljno redovno menjanje vode uz pravilno održavanje filtera.

To, uglavnom, znači češća izmena manjih količina vode, s unapred pripremljenom vodom, kao i redovnu zamenu filter materijala, koji se, napominjem, ne sme ispirati hloriranom vodom, već vodom koja je neposredno pre ispiranja izvađena iz akvarijuma.

O upotrebi vode za akvarijum možete detaljno pročitati u našim prethodnim odgovorima, pod naslovom Voda za akvarijum, Preporučene pH vrednost vode i Zamena vode u malom akvarijumu.

Korištenje velikih količina algicidnih sredstava i izmene velikih količina nepripremljene vode, kao i prečesta izmena filter-materijala, nažalost, daju kontraefekt i to bi trebalo izbegavati.

Dodatne informacije o prisustvu algi u akvarijumu pisali smo u tekstu Razlozi i uslovi koji dovode do nastanka algi i postupak njihovog uklanjanja, Problem sa algama i Prisustvo zelenih algi.

Osnovna pravila i informacije u vezi sa održavanjem zdravog akvarijuma dali smo u Saveti za početnike – izbor akvarijuma, kondicioniranje vode, izbor hrane i preparata i Osnova opreme za akvariste - toplovodne i hladnovodne ribe u akvarijumu.

Nadamo se da su Vam dobijene informacije i saveti sa stranica bili od pomoći.