Ishrana čistača
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam akvarijum od 12l i u njemu gupike sa 3 čistača dna i čistacima dajem Tetra hranu u tabletici i svaki dan kad ih hranim voda mi se uprlja pa se sad pitam da li da im dajem pola te tabletice dnevno ili da nastavim da im dajem celu tableticu? Da li čistači dna mogu da jedu neko povrće ili nešto slično i ako mogu koje? Hvala na vremenu!
O: Čistače - Misgurnus anguillicaudatus (eng. weather loach, dojo loach) delimo u dve osnovne vrste: čistači dna i čistači stakla.

Čistači dna hrane se ostacima hrane koju ostale ribice ne pojedu pa padne na dno i raznim otpadom koji se takođe nađe na dnu. Večina čistača u akvarijumu pretežno služi da bi se uklonile naslage algi koje se zbog preslabog, ili prejakog svetla sakupljaju po lišću bilja ili staklu.

Čistači se hrane specijalizovanom tabletiranom hranom (npr. Sera Viformo).

Misgurnus anguillicaudatus (eng. weather loach, dojo loach) je hladnovodna i vrlo izdržljiva riba. Može se držati i u toplijoj vodi, ali onda živi kraće. Jede sve što padne na dno, a ako na dnu nema ničega, ume da se zaleti i do površine. Može da iskoči iz akvarijuma, pa je poklopac obvezan.

Vid kod misgurnusa nije posebno izoštren, ali on taj nedostatak nadoknađuje vrlo osetljivim brkovima, tako da će pronaći svaki, pa i najsitniji komadić hrane koji padne na dno. Jede doslovce sve što je jestivo, pa za njega ne morate nabavljati posebnu hranu - poješće sve što i druge ribe koje su s njim u akvarijumu.

Čistači vole da se zavlače i sakrivaju, pa im možete osigurati nešto od "rekvizita" za skrivanje. U našim prodavnicama možete pronaći različite biljke i dekoracije za opremanje akvarijuma, pa Vas pozivamo da nas posetite.

O čistačima pisali smo u tekstu Ribe čistači/Misgurnus anguillkicaudatus

Posmatrajte koju količinu može da pojede čistač u roku od jednog minuta, pa joj toliko i dajte.

Bitno je da ne prehranjujete ribicu, jer sve što padne na dno će zamutiti vodu i menjati parametre vode u negativnom smislu, tj. dovešće do porasta nitrata, nitrita, fosfata, amonijaka, itd.

O zamućenom vodi u akvarijumu pisali smo u tekstovima Zamućena voda u akvarijumu i Saveti za početnike – izbor akvarijum, kondicioniranje vode, izbor hrane i preparati.

Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.