Povratak

Čišćenje akvarijuma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam akvarijum od 12l i svake nedelje menjam vodu 1/3, ali ipak ima one prljavštine na šljunku i znam da treba da se ta prljavština i ostaci od hrane trebaju čistiti crevom za usisavanje, a pošto ja nemam to crevo, čime i koliko puta da čistim to? Iva
O: Akvarijum se održava redovnim menjanjem vode i pravovremenim i odgovarajućim izmenama filter materijala.
Kod akvarijuma navedene litraže vodu je potrebno menjati svake dve nedelje, a to zavisi od gustoće nasada, vrste ribica, količini hrane, zastupljenosti bilja u akvarijumu, temperaturi vode i slično. Navedeno je individualno i kod svakog akvarijuma različito, pa možete prilagoditi svojim potrebama, odnosno navedenu frekvenciju zamene vode uzmite s rezervom i razradite sistem u skladu s Vašim akvarijumom.

Pri svakom čišćenju akvarijuma menjajte 1/3 vode, s time da vodu za izmenu morate pripremiti na odgovarajući način, odnosno dan ranije odgovarajuću količinu vode ulijte u posudu pa je tretirajte s nekim od preparata za dehloriranje i vezanje teških metala, poput preparatom Start plus (Dajana pet) ili nekim sličnim.

Vodu iz akvarijuma je najbolje menjati isisavanjem s dna pomoću gumenog creva (usisavača za dno) na principu podtlaka, a u našim prodavnicama možete pronači specijalna creva za zamenu vode. Isisavanjem vode s dna pomoću usisavača odstranjujete organski otpad koji se taloži na dnu, a pritom usisavate vodu s najvećom koncentracijom toksičnih spojeva koji su teži od vode pa se talože pri dnu.

Nakon što isisate vodu iz akvarijuma (u čistu posudu koja se koristi samo za tu namenu) u istoj vodi isperite filter materijale (sunđere iz filtera). Na taj način osiguravate da se pozitivne bakterije (odgovorne za biološku filtraciju) koje se nalaze na sunđerima ne odplave, odnosno ne unište vodom koja je drugačijeg hemijskog i fizikalnog sastava od one koja je u Vašem akvarijumu.

Dok je u akvarijumu niži nivo vode, odnosno pre nadolivanja pripremljene vode za zamenu, počistite stakla pomoću čistog sunđera, akvarističke rukavice ili nečim sličnim pa odstranite sve uvenule i oštečene listove i biljke i obavite sve radove koji se odnose na zamenu mesta akvarističkog dekora, kamenja i slično.

Kada se obave svi potrebni/željeni radovi unutar samog akvarijuma dolijte unapred pripremljenu vodu (odgovarajuće temperature), pa je tretirajte odgovarajućim preparatima, a po potrebi ph minus/plus-om (što zavisi od željenog nivoa kiselosti vode), proverite tvrdoću vode i ostale parametre, pa ih korigirajte odgovarajućim preparatima.