Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mlade diskuse iz mog mresta. Primetio sam da se većina škrgnih poklopaca ne poklapaju lepo, kao da im u donjem delu fali još kako bi lepo poklopili. Sve je uglavnom sa jedne strane, pa me zanima jel ima pomoći? Voda je 8 ph. Pozdrav od Damija
O: Neki osnovni parametri koji su poželjni u akvarijumu u toku mresta diskusa su temperatura vode 28-30 stepeni Celzijusa, nizak nivo karbonata, gde kH treba da je manji od 1 i pH treba da bude oko 6. Kada navedeni parametri odstupaju, uglavnom dolazi do nepravilno formiranog mresta, iz kojeg mogu poteći ribe sa određenim anomalijama.

Isto tako, veći niz godina se na tržištu nalazi veliki broj diskusa sa raznim anomalijama, u vidu neproporcijalnog odnosa veličine tela i oka ribe, nepravilnih peraja i nedostajanja određenog dela škrgnih poklopaca.

Stoga se savetuje oprez pri kupovini samih diskusa. Anomalije ne moraju biti vidljive u toku kupovine, pa treba proveriti i da li su diskusi uzgajani u srodstvu, jer se tada anomalije mogu ispoljiti na potomstvu.

Proverite još jednom da li su u Vašem akvarijumu za mrest zadovoljeni svi uslovi za njegovo pravilno odvijanje.

U Pet centru možete kupiti opremu i preparate kojima se ovi parametri mogu popraviti, ako je to potrebno.

Takođe, proverite da li su Vaši diskusi koje ste koristili za mrest uzgajani u srodstvu i da li i sami na sebi imaju uočljive anomalije.