Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre par dana kupio sam zlatnu ribicu kod vas i sad je u akvarijumu od 60 litara sa još 3 zlatne ribice 10 neonki i 2 soma muljara. U početku je delovala čudno ali mislio sam da je potrebno da se navikne na novu sredinu. Međutim ona i dalje ne pliva sa ostalim zlatnim ribicama (koje su malo veće od nje), a od sinoć je počela da se stalno zavlači po uglovima akvarijuma i to na površini i iza filtera. Na hranu reaguje sporije nego ostale zlatne ribice, ali jede. Takođe pliva veoma sporo i imam utisak kao da joj je teško da pomera peraja ili da loše vidi. Akvarijum je nov oko mesec dana. Prošao je proces cikliranja uz Easy life korisne bakterije. Test vode pokazuje idealne rezultate ima dva filtera ASAP 300 i ASAP 500 (ovaj drugi potavljen danas). Protok vode je zbog postojanja 2 filtera malo javi ali ne vidim da to smeta ostalim ribicama koje se ponašaju normalno. Molim za pomoć. Aleksandar
O: Predpostavljam da je Vaša japanka zaražena unutrašnjom bakterijskom infekcijom koja može biti uzrokovana prejedanjem. Radi se o aeromonas bakteriji (Aeromonas hydrophila), pa bi bilo poželjno da je izdvojite u karantin i da je lečite Sera baktopur directom ili da lečite ceo akvarijum.

Japanke su hladnovodne ribe i odgovara im 18-24 stepeni temperature vode, a da bio ovaj lek delovao mora da se poveća temperatura, da se zamrači akvarijum i da se povećaprotok vazduha.

Japanke se inače ne druže sa drugim vrstama riba tj. one su ciprinidi (hladnovodne ribe), a sve ostale su tropske, luče riblju sluz mnogo više od ostalih riba čime truju sve druge ribe i skraćuju im životni vek.

Zbog toga što luče sluz, samim tim i prljaju mnogo vodu tako da je poželjno što češće menjanje vode. S obzirom da Vam je akvarijum nov, niste trebali toliko riba odmah da stavite, nego je neophodno postepeno da dodajete 1-2 ribe nedeljno.

O savetima za početnike u akvaristici možete pročitati u obilnim tekstovima koji glase Saveti za početnike – izbor akvarijuma, kondicioniranje vode, izbor hrane i preparata i Saveti za početnike (osnovna pravila).

Više informacija o uslovima držanja zlatnih ribica pisali smo u tekstovima naslovljenim kao Odabir ribica za suživot sa zlatnom ribicom, Odabir opreme, dekora i akvarijuma za zlatnu ribicu i Zlatna ribica (carassius auratus).