Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo zlatnu ribicu vec nekih 3-4 meseca. Ne znam koliko je stara ali je manja od 10 cm. Poslednjih dana je prvo na repu dobila crne tačke, a sada se to širi svuda po telu. Ribica je jako vesela. Nema nikakvih promena u ponašanju za sada. Da li je to normalno ili ne? Dejana
O: Crne tačke su zapravo larve parazita. To se često događa u akvarijumu prilikom unosa novih riba ili puževa. Parazit ima vrlo složen životni ciklus. Ono će retko ubiti ribu, ali može prouzrokovati iritaciju i stres. Ponekad se parazit može usredočiti na oči pa riba može da oslepi. Riba može pokazivati znakove čudnog ponašanja, kao što su grebanje o predmete u akvarijumu i neobično pomeranje peraja. Ukoliko se nalaze puževi u akvarijumu, treba ih ukloniti.

Tretman se vrši preparatima na osnovi bakrene soli (npr. JBL Oodinol) budući da su slobodno plivajuće dinospore (jedan od razvojnih oblika parazita) izuzetno osetljive na bakar. Temperaturu vode možete podignuti na 30°C kako bi ubrzali otpuštanje dinospora iz cista i na taj način ubrzali tretman.

Pre početka tretmana potrebno je promeniti 1/3 vode iz akvarijuma, a iz filtera izvaditi ugljen (ukoliko ga ima) i pojačati aeraciju, s obzirom da povišenje temperature izaziva ubrzano disanje.