Odgovara: 
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam reckavog borca u akvarijumu od 12l, razmišljam da kupim još par ribica. Koliko njih je preporučljivo da držim u tom akvarijumu i koje se slažu sa borcem? Ne znam da li je bitno da napomenem da u akvarijumu nemam pumpu pošto su mi rekli da je borac dvodihalica i da može bez pumpe, ima biljaka u akvarijumu koje mu daju kiseonik. Srdačan pozdrav, Ivana
O: Bette su prekrasne ribe koje svojim dugim perajama i izuzetnom bojom unose živost u svaki akvarijum.

Dvodihalice su što znači da mogu udisati i atmosferski vazduh.

Bette su vrlo otporne na sve (ne)uslove u akvarijumu i razne bolesti, ali su jako podložne parazitskom oboljenju "velvetu", tj. Oodiniumu. Međutim, srećom, ta se bolest lako leči lekom ili dodavanjem u akvarijum soli koja ne šteti ribama, ali bilju da, te bi se bolesna riba trebala odvojiti u karantinski akvarijum.

U akvarijum možete držati samo jednog mužjaka. Idealno bi bilo držati u akvarijum jednog mužjaka i nekoliko ženki (njegov harem).

Minimalni akvarijum za držanje beta bi trebao imati 40-50 l zapremnine s pripadajućom opremom, znači potreban je filter, grijač i rasvjeta.

Poželjno je akvarijum zasaditi s puno bilja i to, naprimer, vrstama Cryptocorineae (16 podvrsta), javanska paprat, javanska mahovina i sl.

Od riba možete kombinovati sve miroljubive vrste, kao što su gupiji, neonke, platike, zebrice, kolije, coridorase, botie i slično.

Uopšteno o pravilnom uzgoju boraca opširno možete pročitati u prethodnim odgovorima na temu borca: Sijamski borac (Betta splendens) i Saveti za početnike – izbor akvarijuma, kondicioniranje vode, izbor hrane i preparata.