Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: U akvarijumu mi se pojavljuje nešto kao bela sluz, kada očistim akvarijum u roku od šest dana mi se nakupi opet iako filter perem redovno na svaka tri dana. Da li možete da mi kažete šta je u pitanju i kako da se rešim toga? Prilažem vam uz tekst i sliku. Hvala unapred na odgovoru. S poštovanjem, Isidora
O: Pošto niste naveli koje veličine je Vaš akvarijum, koliko imate ribica, koliko često menjate vodu, gde držite akvarijum, kakvog je sastava Vaš akvarijum, koje biljke držite u akvariju, kakve filtere upotrebljavate, teško mi je sa sigurnošću reći da li se tu radi o prekomernom namnožavanju algi ili bakterija, i da li su bele fleke posledica neprimereno odabranih drva u akvarijumu.

Savetovala bih Vam da iz akvarijuma izvadite drva, prokuvate ih i umočite u rasvor permanganata. U akvaristici se koristi za dezinfekciju bilja, riba i opreme. Takođe, u zavisnosti od brzine rasta biljaka, one spororastuće podložne su razvoju algi na njima, pa je moguće da se o tome radi u Vašem slučaju.

Prenatrpanost akvarijuma takođe može dovesti do disbalansa u hemijskom sastavu vode, pada imuniteta i mogućih pojava oboljenja. Razmislite da svoje ribice premestite u veći akvarijum ukoliko se o tome radi u Vašem slučaju.

O određivanju kapaciteta akvarijuma za ribice pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med. u tekstu koji glasi Određivanje kapaciteta akvarijuma.

Čestim menjanjem vode, menjamo i celokupni medijum u kojem ribica boravi, pa na taj način možemo takođe poremetiti biološku ravnotežu. Uvek koristite odstajalu i pripremljenu vodu, s nekim od sredstava Aquatan ili Aqua Safe i sl.

Proverite adekvatnost pumpice i filtera ako imate. Svakako proverite i hemijski sastav vode, a proverava se pomoću specijalnih testova.

U većini slučajeva radi se o sluzi koju ribice povremeno izbacuju, a ponekad se može raditi i o parazitima, kao i o "crvićima" iz vodovoda koje će ribice pojesti.

O bakterijama u akvarijumu pisali smo u Bakterije u akvarijumu/Cijanobakterije (sluzave alge).

Preporučam Vam da preventivno obavite tretiranje akvarijuma preparatom pod nazivom Medi Mor.

O načinu primene, doziranju i dužini tretiranja možete se posavetovati s našim akvaristima.

Savetovala bih Vam da promenite vodu u akvarijumu, i da dobro usisate dno kako bi uklonili ustajalu nečistoću. Dobru pažnju obratite na aeraciju akvarijuma, osvetljenje, količinu CO2, kao i nitrate i nitrite.