Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Naše ribice ni sekunde nemaju mira, ne znam šta im je, u drugim akvarijumima se kreću blago i smireno. Ove se samo vrte, strah me da li neki faktor nije usklađen. Ne deluju bolesno, više radoznalo, a kad im dam hrane pojedu to kao gladni psi. Deluju snažne i zdrave al opet se ponašaju nenormalno. Tek ih dva dana imamo. Hvala, Safet
O: Ponašanje koje ste Vi opisali karakteristično je za ribe koje su pod stresom. Osim samog transporta i naseljavanja u novu sredinu, stres mogu izazvati i razne bolesti riba koje se ne moraju ispoljiti na Vama vidljiv način. Moram napomenuti da je transport i naseljavanje u nov akvarijum okidač za neke bolest koje su vrlo dobro poznate u akvaristici, a povezane su s mehanizmom stresa kada dolazi do opšteg pada imuniteta što olakšava patogeno delovanje uzročnika bolesti.

Jedna od karakterističnih bolesti u novim akvarijima je Ichtio, parazitarno oboljenje koje se ispoljava sitnim belim tačkicama poput ospica. U početnim fazama bolest se lako suzbija povišenjem temperature vode i primenom terapije preparatima poput Sera Costapur i Sera Med Proffesional Tremazol.

Kada dobro zaciklirate svoj akvarijum i kada se ribice u njemu odomaće, potrebno je organizovati karantinski akvarijum za svaku novu ribu koju planirate da uselite u akvarijum, kako bi ste izbegli unos novih uzročnika bolesti.

Kako se u Vašem slučaju radi o novoformiranom akvarijumu predpostavljam da se procedura karantina nije u potpunosti poštovala. Na taj način, nažalost, nije moguće postaviti preciznu dijagnozu.

Kada se u akvarijum naseljavaju nove ribe, obavezno se pre samog ubacivanja riba sprovodi karantin u trajanju od najmanje 14 dana, koliko je potrebno da se izraze simptomi većine uobičajenih bolesti poznatih u akvaristici.

Karantin je nešto što sprovodi svaki ozbiljni akvarista. Preko nje sve nove ribe prolaze proces izolacije, observacije i preventivnog lečenja. Akvarijum ne treba da bude veliki, ali mora da ima neko utočište kako bi riba mogla da se sakrije. Svetlo treba biti minimalno, a na akvarijumu je neophodan poklopac. Mora imati filter pa je najbolje staviti vodu iz Vašeg akvarija. Riba u karantini treba provesti oko 2-3 nedelje. Za to vreme se treba postepeno naviknuti na kvalitet vode kakva će je dočekati u novom akvarijumu.

Ukoliko ribice nastave čudno da se ponašaju i eventualno počnu da uginjavaju, a ne primetite gore navedene bele tačkice, preporučujem Vam neki od preparata širokog spektra delovanja kao što su Sera Omnipur.

Takođe kako biste pomogli ribicama da se što lakše prilagode novonastalim uslovima možete im dodati vitaminsku potporu protiv stresa, a u našoj ponudi imamo Dajana Aloe Gel preparat sa alojom i Sera Fishtamin.