Povratak

Bolest gupija i molija/Odbijanje hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Javljam se u vezi ribica guppy i molly. Akvarium imam više od dve godine i od početka imam isti problem. Pre sam imao sa belim tačkicama dugo vremena pa sam se rešio tog problema. Sada imam problem sa guppy. Svaki dan su mršavije i malo hrane jedu nekad pojedu pa i to izbace. Žive do 5 dana tako i umiru. Kod nekih se mnogo kote, a ja sam se previše nakupovao i taj problem imam već duže vreme. Vodu menjam 30% svake nedelje, temp 24 hranim svaki drugi dan ne mnogo. Imam prave biljke tri vrste, filter juwel, akvarium 120 l. Molim vas za pomoć hvala. Miša
O: Ukoliko ribice odbijaju hranu zbog nekakvog patološkog delovanja, bilo parazitarnog, bakterijskog, virusnog ili metaboličkog, osim odbijanja hrane uočljivi bi bili i neki drugi simptomi poput pokunjenosti, depresije, ubrzanog ili usporenog disanja i slično.

Za početak možete pokušati opet da promenite hranu i da ponudite npr. JBL NovoBetta, Nutrafin Max listići za Bette, Tetra Beta ili neku sličnu hranu.

S obzirom da ste primetili ove simptome kod ostalih riba u akvarijumu, možda se radi o zaraznoj bolesti što bi značilo da bolesne ribe morate odvojiti od zdravih ribica u poseban akvarijum, kako se ne bi i one zarazile.

Bolesti kod akvarijumskih ribica u vezi su sa uvlovima držanja. Stres je jedan od glavnih činioca koji dovodi do pada imunološkog sistema i pojave bolesti. Stres uzrokuje transport ribica, prenatrpanost akvarijuma, temperaturne oscilacije, dolazak novih ribica u akvarijum, neadekvatna filtracija i aeracija itd.


Proverite da li je Vaš akvarijum možda prenatrpan ribicama, a o određivanju kapaciteta akvarijuma pisali smo u tekstu Određivanje kapaciteta akvarijuma. 

Vodite računa i o areaciji i filtraciji vode. Voda se u manjim akvarijumima češće i onečišćuje pa ju je potrebno i češće menjati. Na taj način menjamo i celokupanu sredinu u kojem ribice žive, što remeti biološku ravnotežu akvarijuma. Zato je preoručljivo imati veći akvarijum sa adekvatnom filtracijom, u kojem nećemo imati tako često potrebu menjanja vode. Pri svakoj zameni vode, obavezno koristite sredstva za pripremu vode Dajana Start plus, kao i Dajana Biofilter, za obnovu korisne filter bakterije.

Savetujem Vam da podignete postepeno temperaturu vode na 30 stepeni celzijusa. Tokom lečenja, ukoliko imate, ne filtrirajte kroz ugljen. Pojačajte aeraciju i filtraciju akvarijuma i koristite multivitaminske preparate kako biste oačali imunološki sistem kod ribica.

Novonabavljene ribice obavezno je držati u karantinu najmanje 14 dana.

Možete da pokušate tretman sa preparatima širokog spektra delovanja poput Medimora (Aquarium Munster), General Tonic - a (Tetra Medica) i sl.

O idelanim uslovima života za moli i gupi ribice možete pročitati u našim prethodnim odgovorima koji glase Guppy (Gupi) razlikovanje pola i adekvatni uslovi, Gupi (Guppy) – karakteristike i mrest i Molly (moli) ribe – mrest.

O razlozima uginuća ribica možete više pročitati u tekstovima Razlozi uginuća ribica i Uginuće ribica i formiranje novog akvarijuma.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs