Povratak

Plavi rak/Blue lobster(Procambarus alleni)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Koja vrsta akvarijumskih rakova najduže živi i šta toj vrsti treba (oprema, ishrana, ponašanje, veličina akvarijuma...). Zanima me i nešto više o Blu bosteru. Hvala na pomoći. Anđela.

O: Ne postoji tačna informacija koji akvarijumski rak najduže živi, jer nauka nije upoznata sa svim rakovima koje postoje u svetu i koliko mogu dugo živeti, ali prema mojim saznanjima procambarusi, među kojima spada i plavi rak koji pominjete, su definitivno najdugovečniji rakovi koji se mogu naći na našem tržištu.


Plavi rak je rečni rak kojem treba puno prostora. S obzirom da mogu narasti i preko 25 cm, potrebno mu je osigurati veliki akvarijum (najmanje 20l), a pošto zapremina diktira jačinu i vrstu filtracije, za akvarijum od 20l dovoljan je potapajuća filter pumpa poput Resun Magi 200 ili spoljašnja poput Atman HF100.

Potrebno je imati i jako dobru filtraciju kao i jako dobro strujanje vode, jer im za život treba voda vrlo bogata kisikom.

Svakako bi bilo dobro da mu se osigura izlaz na kopno, što olakšava presvlačenje, a na suvom brže dolazi do kalcifikacije novog oklopa.

U akvarijumu možete zasaditi što više raznolikog bilja, s tim da morate računati da će deo biljaka ipak nastradati pod kleštima i ustima raka.

Žive poprilično dugo (nekoliko godina), a za skrivanje im možete osigurati provizorne pećine u koju će se rado sakriti.

Minimalna zapremina akvarijuma iznosi 20l, a pošto zapremina diktira jačinu i vrstu filtracije, osvrnućemo se na ovaj minimalni, tako da je za akvarijum od 20l dovoljan potapajuća filter pumpa poput Resun Magi 200 ili spoljašnja poput Atman HF100 .

Blue lobster (Procambarus alleni) je varijacija unutar jedne vrste, samim tim su uslovi držanja kao i životni vek identični Fire Red lobsteru, o kojem smo već pisali.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs