Povratak

Otečeno oko ribice/Buble eye

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Žuta moli stara 10 meseci. Otečeno jedno oko. Nemam drugi akvarijum. Šta da radim? Kako se to leči? Pozdrav, Kristina


O: Verovatno se radi o simptomu poznatom pod nazivom buble eye. Buble eye nije bolest, nego simptom koji ukazuje na infekciju. Ispupčene oči su rezultat sakupljanja tečnosti u očnoj šupljini ili čak unutar oka.

Ispupčene oči ponekad imaju "kožnu presvlaku" mutno bele do mlečno bele boje, koja je rezultat rastezanja kože koja inače "drži" oko unutar očne šupljine. Riba kod koje su izraženi navedeni simptomi može biti nezaiteresovana, neaktivna, pa čak može i da odbija hranu.
Vrlo često dolazi i do sekundarnih komplikacija, kao što su naprimer gljivična oboljenja.

Ukoliko se bolest ne uoči na vreme, riba može "izgubiti" jedno ili oba oka.

Bolest mogu uzrokovati različite mehaničke traume (udarci), ali je u tom slučaju ograničena na jedno oko, dok se kod pojave simptoma na oba oka uglavnom radi o bakterijskim infekcijama. Loš kvalitet vode je vrlo često glavni uzrok pojave bolesti. Mogu je uzrokovati visoka koncentracija nitrita/nitrata, amonijaka i različiti otrovi, kao i neodgovarajući salinitet vode.

Najčešći uzroci su bakterijske infekcije, povrede i loš kvalitet vode, dok su nedostatak vitamina A, tumori i plinska embolija nešto ređi uzroci koji izazivaju buble eye.

Obolelu ribu treba hitno izdvojiti u karantin. Teško je navesti specifičan tretman ukoliko uzročnik nije sa sigurnošću utvrđen. Učestale izmene vode i primena soli (izvlači tečnost iz tela) pomažu u svakom slučaju. Ukoliko problem izaziva loš kvalitet vode, potrebno je odmah zameniti minimalno 50% vode.

Ukoliko ste u akvarijum nedavno stavili novi ukras ili nešto slično, potrebno je proveriti da li možda otpušta otrove u vodu. Preporučuje se da se takav predmet izvaditi iz akvarijuma. Ukoliko je u akvarijumu visok nivo nitrata potrebno je odmah zameniti 50% vode, a sledećih nekoliko nedelja 2-5 puta nedeljno 10-15°% vode dok se potpuno ne snizi koncentracija istih. Vrlo često je uzrok lošeg kvaliteta vode i prenatrpan akvarijum, kao i velika količina hrane koja ostaje nepojedena u akvarijumu.

Ukoliko je uzrok bakterijska infekcija, potrebno je pristupiti tretamu nekim od mnogobrojnih preparata na tržištu, kao što su npr. Sera Bactotabs i to strogo po uputstvima proizvođača priloženim uz svaki preparat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs