ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobili smo jednu japanku i jednog crvenog šarana, a već imamo dva čistača. Temperatura vode je 19.5C, pa sam htela da Vas pitam da li nam je potreban grejač? Unapred zahvalna, Bojana

O: Kod hladnovodnih ribica, optimalna temperatura vode u akvarijumu je 18-23°C, dok u prirodi podnose i mnogo niže temperature pa su tako moguće varijacije od 4 do 40°C.
Visoke temperature nisu preporučljive jer se na taj način ubrzava metabolizam ribica i skraćuje se njihov životni vek. Treba imati na umu i da je voda povećane temperature siromašnija kiseonikom.


Kako temperatura okoline utiče na temperaturu vode, najbolje rešenje je imati ujednačenu temperaturu okoline, tj. klimatizaciju. Ukoliko to nije moguće, akvarijum možete hladiti s plastičnom bocom napunjenom s vodom koju ste prethodno zamrznuli. Takvu bocu uranjate u akvarijum u području najjačeg protoka vode, kako bi se temperatura spuštala što ujednačenije jer je potrebno da pad temparature bude postepen.

Nagle promene izazivaju šok i uginuće. Promena temperature mora ostati u granicama od pola stepena na sat i ne više od dva stepena na dan.

Ako posedujete grejač, nije ga potrebno isključivati jer on na sebi ima ugrađen regulator koji ga isključuje kada je temperatura viša od podešene.