Povratak

Temperatura vode u akvarijumu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobili smo jednu japanku i jednog crvenog šarana, a već imamo dva čistača. Temperatura vode je 19.5C, pa sam htela da Vas pitam da li nam je potreban grejač? Unapred zahvalna, Bojana

O: Kod hladnovodnih ribica, optimalna temperatura vode u akvarijumu je 18-23°C, dok u prirodi podnose i mnogo niže temperature pa su tako moguće varijacije od 4 do 40°C.
Visoke temperature nisu preporučljive jer se na taj način ubrzava metabolizam ribica i skraćuje se njihov životni vek. Treba imati na umu i da je voda povećane temperature siromašnija kiseonikom.


Kako temperatura okoline utiče na temperaturu vode, najbolje rešenje je imati ujednačenu temperaturu okoline, tj. klimatizaciju. Ukoliko to nije moguće, akvarijum možete hladiti s plastičnom bocom napunjenom s vodom koju ste prethodno zamrznuli. Takvu bocu uranjate u akvarijum u području najjačeg protoka vode, kako bi se temperatura spuštala što ujednačenije jer je potrebno da pad temparature bude postepen.

Nagle promene izazivaju šok i uginuće. Promena temperature mora ostati u granicama od pola stepena na sat i ne više od dva stepena na dan.

Ako posedujete grejač, nije ga potrebno isključivati jer on na sebi ima ugrađen regulator koji ga isključuje kada je temperatura viša od podešene.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs