mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja prva ribica je od nedavno, pre nekoliko dana, počela da se okreće na leđa. U početku je to bilo povremeno i dok je blizu dna, u nekom od ćoškova akvarijuma, a sada je stalno i potpuno na površini. Ona živne kada priđem akvarijumu i kada ih hranim, i tada pliva normalno. Juče je posle podne i preko noći bila u, plitkoj vodi- u jednoj posudi gde inače budu dok im čistim akvarijum. Za jelo sam joj jutros takođe ponudila samo grašak i nije htela da ga jede. Inače je u toj posudi delovala kao da joj je bolje i malo je plivala. Kada sam je vratila u akvarijum, prvih možda sat vremena je bila dobro, a sada je ponovo okrenuta. Kako bih još mogla da joj pomognem? Da li ovo ima veze sa tim što je stara skoro dve godine? Da li je to neki njihov životni vek? Jer na internetu o životnom veku ima informacija od 3 do 30 godina? Hvala unaped! Nađa

O: Na osnovu opisanih simptoma moguće je da se radi o upali ribljeg mehura.

Riblji mehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega, duž čitave leđne strane stomačne šupljine, odnosno predstavlja izbočinu jednjaka. Zidovi su tanki i mogu biti jedinstvene ili dvodelne.

Sama zid plivajućeg mehura sastoji se od mnogobrojnih krvnih nerava. Plivajući mehur ispunjen je gasom koji sadrži 83% azota, 2% ugljen dioksida i 15% kiseonika.


Osim nastanak gasova, riblji mehur ima ulogu i u održavanju ravnoteže.


Plivajući mehur je hidrostatski organ, kako je specifična težina ribe gotovo jednaka specifičnoj težini vode, njegovim smanjenjem ribica tone na dno, a širenjem se diže prema površini vode.


Upalni procesi na zidu mogu biti posledica bakterijskih ili parazitarnih (metilji) infekcija. Bakterijska infekcija može primarni zahvatiti plivajći (riblji) mehur, a može nastati i sekundarno nakon širenja procesa sa primarnih žarišta negde drugde u organizmu. Osim upalnih procesa često nastaju i rupture plivaćeg mehura.

Nažalost u oba slučajeva na našem tržištu, a koliko mi je poznato ni u inostranstvu ne postoji adekvatan preparat koji bi rešio ovaj problem. Za rešavanje rupture plivajućeg mehura, koja je često posledica patoloških procesa na samom zidu, jedino bi došao u obzir hiruški zahvat, kojeg je gotovo nemoguće izvesti.


Patološki procesi na okolnim organama zbog kompresije na plivaći mehur mogu uzrokovati probleme sa ravnotežom.
Uzroci koji dovode do ovakvih problema osim infekcija, verovatno su u vezi sa uslovima u vodi, od hemijskog sastava vode, temparature, filtracije, prenatrpanost akvarijuma itd. Odnosno, sve ono što dovodi do stresa i pada imuniteta, te pojave bolesti.


Problemi s ravnotežom, osim što mogu biti posledica bolesti plivajućeg mehura, mogu biti posledica naglih promena atmosferskog pritiska, ali i neurološkog porekla.


Morate biti obazrivi kada menjate vodu i čistite akvarijum kako ne biste poremetili pozitivnu mikrofloru. Neophodno je da podignete temperaturu vode u akvarijumu na 26-28 stepeni. Takođe možete staviti malo krupnije morske soli u akvarijum. Doza je 1 ravna kafena kašičica na 7-8 litara vode.

Životni vek ribica zavisi od kvaliteta života, odnosno od uslova držanja pri čemu stres igra važnu ulogu. Što se manje ribica izlaže određenim faktorima stresa (kolebanje temperature, često hvatanje i premeštanje, pre česta promena velike količine vode…) to će duže živeti, bez većih zdravstvenih problema.