Povratak

Izraslina na koži ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Vec duže vrijeme imam ribicu lifalili, stara je oko 3 godine, prije nekoliko mjeseci joj se pojavila izraslina na tijelu. Noćas dok sam hranio ribice primijetio sam da joj iz škrge izlazi nešto kao tumor boje kao čovečija koža, i stalno ulazi i izlazi iz škrge. Ne mogu na internetu nigdje da pronađem odgovor pa sam primoran da vas pitam. A sad sam primetio simptome i na drugoj ribici. Ako može pomoć. Srdačan pozdrav, Armin

O: Jako je teško tačno identifikovati izraslinu na koži ribica. Na površini se mogu naći sledeće izrasline:

Noduli - vidljivi kao bele do žućkaste ciste ne samo po glavi već i čitavom telu ribice, a uzrokovani su različitim parazitima iz porodice Microsporidia i Myxosporidia. Malo je poznato o životnom ciklusu ovih parazita u ribi, a male invazije prolaze gotovo neprimetno u akvarijumskoj zajednici. Nažalost, ne postoji delotvoran lek protiv ove bolesti. Najbolje je izdvojiti inficiranu ribicu kako bi se sprečilo širenje na ostale ribice u akvarijumu.

Limfocistoza - uzrokovana virusnom infekcijom, a izrasline na koži ili perajama izgledom podsećaju na malinu. Proces obično započinje malim belim cistama koje se povećavaju tokom narednih nekoliko nedelja i meseci.

O limfocistozi možete saznati iz prethodnog odgovora koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Limfocistoza - izraslina na glavi zlatne ribice.


Boginje riba - virusna infekcija koja uzrokuje bele, sive ili ružičaste izrasline na koži i perajima. Mogu se pojaviti kao male voštane izrasline ili kvrge na koži. Ova bolest obično zahvata hladnovodne akvarijume i one spoljašnje. Ni za ovu bolest nema odgovarajućeg leka.


Tumori - izrasline su na koži i iste su boje kao koža. Ribica se može normalno ponašati duže vremena međutim nakon toga tumor može uzrokovati prestanak rada unutrašnjih organa i brzo uginuće. Ne postoji leka za ovu bolest.

Iako izraslina koju opisujete može biti cista, bradavica ili boginje koje ponekad vrlo brzo nestanu ili se pak komplikuju infekcijom bakterijama ili parazitima, a s obzirom da je i druga ribica dobila iste simptome verovatno se radi o prenosnoj bolesti.


Kako nema leka za taj patološki proces, osigurajte ribicama visokokvalitetnu ishranu, a kvalitet vode održavajte u skladu sa preporučenim normalnim vrednostima.


Za sve ostale informacije možete se obratiti akvaristima Pet centra.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs