Povratak

Ribica miruje na dnu akvarijuma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupio sam pre nekoliko dana kod vas zlatnu ribicu. Malo sam se zabrinuo jer ne znam da li je to normalno ponašanje ali ona često leži na dnu u nekom ćošku po nekih 1-2 sata, inače u ostalo vreme je živahna i normalno se ponaša. Da li je to normalno ili je bolesna ili nešto treće? Unapred hvala. Marko

O: Poremećaji u ravnoteži i plivanju kao i nemogućnost podizanja s dna akvarijuma ili s površine vode najčešće su povezani s plivajućim mehurom ribica.

U ovom slučaju bi bilo dobro promeniti 15-20% vode te u akvarijum dodati lekovite preparate širokog spektra delovanja (Sera Omnipur preparat).

Preventivne mere su najbolje rešenje da se ova bolest ne pojavi.

Uslovi u akvarijumu su po pravilu razlozi koji dovode do ovakvih i drugih zdrastvenih problema.

Treba voditi računa o temperaturi vode, hemijskom sastavu vode, filtraciji i osvetljenju. Ribice se hrane jedanput ili dva puta na dan u vrlo malim količinama, a ono što pada na dno, govori nam da smo stavili previše hrane.


Filtracija je vrlo bitna u akvarijumu jer u tom slučaju neće biti potrebno prečesto menjati vodu. Svaka promena vode dovodi do celokupne promene medija u kojem borave i "pozitivne" bakterije, što dovodi do stresa, a time i ribica postaje podložnija infekcijama. Osvetljenje bi trebalo da omogućite ribici 12 sati dnevno, naravno uz prethodne konsultacije s akvaristima kako biste odabrali što adekvatnije. Hemijski sastav vode: pH, nitriti, nitrati, amonijak, proveravaju se specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet centru.

Oslabljen imunološki status možete ojačati vitaminskim preparatima.

Za sve dodatne informacije s poverenjem se možete obratiti iskusnim akvaristima Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs