Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam dva trihogastera, veliki su, oko 10 cm. Jedan je leri, a drugi običan sivi sa par crnih mrlja. Problem je taj da ovaj sivi stalno maltretira leeri-ja i ne da mu da pliva samo ga tera u ćošak i grize mu leđno peraje. To peraje mu je baš oštećeno i vide se podlivi krvi od ujeda kao i na leđima isto. Da li ta dva lerija mogu zajedno ili je nešto drugo u pitanju. Hvala unapred, Radovan

O: Ponekad iz razloga prenatrpanosti akvarijuma ili nesrazmera u veličini vrsta riba u akvarijumu dolazi do pojave agresije među ribicama. Najbolje je u tom slučaju izdvojiti ribicu u karantinski akvarijum, jer ukoliko se to na vreme ne učini na povređenom tkivu se lako mogu naseliti plesni, odnosno dolazi do infekcije bakterijama što sveukupno može dovesti do fatalnog ishoda po ribu. U izdvojenom akvarijumu takođe je mnogo jednostavnije dati terapiju i ubrzati izlečenje bolesne ribe.

U Vašem slučaju ribici možete pomoći tako što ćete joj osnažiti imunitet i smanjite stres koji usporava oporavak.

Preparat Sera fishtamin izvrstan je za jačanje tokom perioda oporavka peraja i vrlo se lako daje preko hrane ili stavljanjem direktno u akvarijumsku vodu. Svako treba pripaziti da se preparat dodaje uveče kada gasite akvarijumsku rasvetu jer su vitamini osetljivi na svetlost. Multivitamini će pomoći u obnovi zaštitnu sluz i pomoći u zarastanju rana te ih svakako preporučujem.

Dalje, kako bi sprečili danji razvoj infekcije i propadanje peraja dobro bi bilo u vodu dodati mineralne soli.


Vrlo dobar preparat je i Sera Ectopur koji sadrži različite soli koje oksidišu dodatno vodu itako obogaćujući akvarijumsku vodu kiseonikom, snižava nivo stresa, smanjuje mogućnost razvoja plesni i potpomaže ozdravljenje riba.