Povratak

Odabir ribica za suživot sa zlatnom ribicom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Dobila sam na poklon 4 male zlatne ribice pre mesec dana. One se trenutno nalaze u malom akvarijumu bez prateće opreme i za sada nije bilo nikakvih problema. Znajući da im trebaju bolji uslovi naručila sam akvarijum od 50 litara koji stiže sutra. Takođe kupujem zajedno sa njima filter i šljunak. Pošto je 50 litara već dovoljno prostora volela bih da uzmem najmanje još dve ribice druge vrste samo ne znam koje? Možete li mi napisati, koje su vrste kompatibilne sa zlatnim ribicama (veličine 3 cm najsličnija kometi) ? Radnik u lokalnom pet shopu mi govori da sa njima mogu i skalari i gupike dok su male mada znam da su skalari toplovodne ribe. Unapred zahvalna :) Dragana

O: Zlatne ribice su svakako jedne od najpopularnijih riba koje se drže u kućnim akvarijima, a uz pravilnu i adekvatnu opremu, mogu biti dosta jednostavne za održavanje. Kako bi zlatna ribica bila zdrava najvažnije joj je osigurati dovoljno sveže i čiste vode. Idealna temperatura za njihovo držanje je 18 – 20°, ukoliko temperatura previše poraste dolazi do smanjenja koncentracije kiseonika u vodi što može uzrokovati ozbiljna oštećenja nerava i srca, oslabiti otpornost organizma zbog čega će ribica biti podložnija različitim oboljenjima.

Kada čistite vode i održavate akvarijum čistim jedna varijanta je da menjate 30 % vode mesečno, a druga da menjate 10 % vode jednom nedeljno, s tim da to važi uz filter u akvarijumu. Njegova je uloga prvenstveno da održava čistu i zdravu okolinu za Vašu ribicu odnosno da sprečava nakupljanje otpadnih materija i otrova.


Kompatibilne vrste ribica sa zlatnom ribicom najpre je zlatna ribica i koi šaran, dok druge samo u određenim slučajevima, pa tako u obzir dolaze molly, plecostomusi i plantike, pri čemu postoji opasnost da ih zlatna ribica pojede kad ih bude nadrasla.

Više o zlatnoj ribici možete pročitati u tekstovima mojih koleginica pod naslovom Zlatna ribica (carassius auratius) i Odabir opreme, dekora i akvarijuma za zlatnu ribicu

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs