Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre dve nedelje formirao sam akvarijum ali je većina ribica uginula, ali ja ne znam razlog. Preživele su samo skalar, balon moli, puz i jedan čistač, ali mi one sada izgledaju sasvim dobro. Za dve nedelje planiram da formiram novi akvarijum, ali bih zadržao ove ribice (ukoliko mi preporučujete), i planiram da uzmem jednog borca, i nekoliko živorotki koje se slažu. Vaš kolega iz Pet centra mi je preporučio da od sada koristim preparat Baktupur (ili baktopor (ne znam kako se tačno zove)). Da li biste mogli da me posavetujete koje ribice bih mogao da uzmem, a da su živorotke, i da se slažu, kao i kakvi im uslovi trebaju za mrest. I šta bih trebalo da uradim pre nego što ubacim ribice, konkretno me interesuje, kakva voda im odgovara, ili eventualno neki dodatak za pripremu vode. Početnik sam u akvaristici, pa mi svaki savet dobro dođe. Hvala na odgoru, Sergej

О: Uzroci oboljenja kod riba i uginuća su najčešće neodgovarajući uslovi u akvarijumu, koji deluju vrlo stresno na ribice, što dovodi do pada imuniteta i pojave bolesti. Prenaseljen akvarijum, odnosno mali akvarijum s obzirom na broj i veličinu ribica, nagle promene temperature, uvođenje novih ribica u akvarijumu, nepravilna rasveta, filtracija, te hemijski sastav vode (pH, nitriti, nitrati, amonijak i dr.), prečesto hranjenje i velike količine hrane (sve što padne na dno akvarijuma, predstavlja višak), česte promene vode ili neredovna zamena trećine vode, najčešći su faktori koji dovode do slabljena imunološkog statusa.

Neke najčesće greške koje se ponavljaju kod početnika su kupovina malih akvarijuma, prerano dodavanje ribica, prenaseljavanje akvarijuma, nekompatibilne ribice, previše hrane i drugo.

Kada se govori o malim akvarijumuma koji su, inače, popularni treba reći da se ne preporučuju početnicima iz prostog razloga - kada je nivo vode nizak, ključni vodeni parametri se brzo menjaju, i ne ostavljaju prostora za brzo ispravljanje nastalih grešaka. Čak i iskusni akvaristi izbegavaju male akvarijume. U većem akvarijumu parametri vode će se sporije menjati što će Vam dati vremena da blagovremeno odreagujete.

Ukoliko se govori o preranom dodavanju ribica, ovo se odnosi na nestrpljive akvariste koji ne sačekaju da se u akvrijumu formiraju uslovi za naseljavanje akvarijuma, pa ubacuju ribice pre vremena i na taj način izgube određeni broj ribica. Problem je u još uvek nestabilizovanoj vodi u kojoj su rastvoreni gasovi, ali i minerali, teški metali i dodate hemikalije. Akvarijumska voda mora da se tretira kako bi se neutralizovale štetne materije, i mora makar jedan dan da odstoji kako bi štetne materije nestale i kako bi se stabilizovala pH vrednost. Veći broj dana treba za formiranje filtera odnosno dok se ne nasele korisne bakterije za pravilan azotni ciklus i biološku filtraciju. Tek tada možete bezbedno staviti ribe u akvarijum.

U Pet Centru možete naći preparat Aquatan od Sere koji služi za pripremu vode, neutrališe hlor u vodi i smanjuje stres kod ribica.

Akvarijum se prvo naseljava sa malim brojem najizdržljivijih ribica, a posle nekoliko dana se dodaju nove ribe.
Kada se govori o broju riba početnici treba da se drže pravila: ribice dužine 3-4 cm potrebno je 6-8l vode, a takođe je neophodno da se ribice koje se ubacuju u akvarijum slažu inače može doći do borbe među njih i nažalost često i do uginuća.

Izaberite mirne ribe koje imaju slične zahteve u pogledu vode.

Ribe mogu da jedu kad god im se pruži prilika. Ali, samo zato što izgledaju gladno, ne znači da to i jesu i da im treba dati svu hranu odjednom. Nemojte im davati više od onoga što mogu da pojedu za pet minuta. Ribe mogu nekoliko dana da budu bez hrane, i to neće ostaviti nikakve posledice na njih.


Ne zaboravite da ne možete da predupredite nagomilavanje otpadaka koji mogu da se očiste jedino vakumiranjem peska i zamenom vode. Iako riba neće nužno umreti ukoliko se voda ne menja često, svakako joj neće prijati ta voda, a vrlo je verovatno da će biti podložnija bolestima i da ce živeti kraće.

Vi konkretno niste naveli koliki akvarijum imate i kakvu posedujete opremu. O tome možete da se posavetujete direktno sa našim akvaristima prilikom kupovine ribica.

Što se tiče izbora ribica, sa ribicama koje imate borac se nikako ne slaže, a takođe ni živorotke u kombinaciji sa skalarom, jer skalar jede mlade. Za razmnožavanje živorotki se koriste posebne mrestilice da bi one mogle opstati.

Savetujem Vas da posetite jednu od naših prodavnica gde možete detaljno sa našim akvaristima razraditi plan formiranja akvarijuma, a ujedno ćete dobiti i detaljne informacije i pomoć oko izbora opreme i ribica.