ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: U akvarijumu od 40l imam mužjaka borca, ballon molly, black molly (trudna), ancitrusa i 2 amazonca. Primetio sam da su borcu peraja kao osušena i slepljena (pri kraju), a na kraju, gde su peraja slepljena nalazi se sivkasto-beli sekret. Pre dva dana započeo sam tretman Sera baktopurom, kako bih mu pomogao. Interesuje me, da li sam dobro postupio i ako ne, šta bi trebalo da uradim. Imam još jedno pitanje, ne vezano za borca. Interesuje me koja je razlika izmedju Sera filter biostarta i Sera bionitriveca. Namie, pre ovih ribica imao sam veliki pomor iz razloga što akavarijum nije cikliran. E sad, pošto nisam mogao da cikliram akvarijum (jer sam u njemu imao jednu preživelu ribicu i puža), kako bih bar nekako potpomogao situaciji, sipao sam Sera filter biostart prema preporuci akvarista iz Pet centra. E sad, nalazio sam i na mišljenja da je trebalo da spam Sera bionitrivec umesto Bio Nitrivec, pa ako biste mogli da mi objasnite šta radi jedan, a šta drugi preaprat, i koji mi je više potreban. Sergej

О: Slepljena peraja kod ribe borca mogu biti posledica pada imuniteta. Ribe slabijeg imuniteta postaju podložne infekcijama izazvanim najčešće gljivicama.

Promene koje opisujete mogu ukazivati na gljivičnu infekciju.

Baktopur suprimira rast bakterija u akvarijumu, ne deluje na gljivice, ali se može preventivno dodavati uz antigljivične preparate.

Za lečenje gljivičnih infekcija akvarijumskih ribica, koriste se Mycopur (na 40l vode 2,5 ml - 1ml je 20 kapi ) , Ectopur (1kaf kašičica na 25l vode) i kuhinjska so (1 supena kašika na 40l vode).

Terapija traje tri dana. Ukoliko posle tog perioda nema poboljšanja, simptomi su i dalje prisutni, preporuka je ponoviti tretman.

Nakon trećeg dana, tj završetka terapije, 30% vode iz akvarijuma se zameni i doda se Filter Biostart, koji ima ulogu da vrati korisnu mikrofloru u akvarijum.

U Vašem slučaju Filter Biostart ima blagu prednost u odnosu na Bio Nitrivec iz razloga što poseduje širi spekrtar korisnih bakterija i predstavlja koncentrat istih. Bio Nitrivec je bogat nitrifikacionim bakterijama koje koriste nitrite kao hranljive materije, time ih uklanjaju iz akvarijumske vode i čine sredinu u kojoj žive ribice zdravijom.

.