Povratak

Napukli plih na ustima ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa japankom. Naime pre par dana pojavila joj je se ranica na ustima, gornja usna. Ribica je odmah prebačena u mali akvarijum i tretirana Bactopur-om i Fishtamin-om uz hranu. Posle par dana ranica je pukla i napravila se rupa koja ne zarasta. Pre prebacivanja je bila u akvarijumu od oko 90l sa još 3 japanke i par čistača. Akvarijum ima pumpu, krovni filter,... Slike ribice su u prilogu. Molim za pomoć. Unared zahvalan, Ivan.

О: Ovakve promene mogu biti bakterijske i parazitarne etiologije. Vrlo često nastaju tzv. mešovite infekcije, odnosno primarno su uzrokovane protozoom, međutim često zbog pada imunološkog statusa, komplikuju se sekundarnim bakterijskim infekcijama.


Klinički se ispoljavaju "plikovima" koje vi opisujete, a zapravo predstavljaju oštećenja tkiva u vidu rana ili hematoma, raspadanja tkiva, koja najčešće zahvataju područje oko usta i peraje.

Bolesti akvarijskih riba često su vezane za nefiziološke uslove koji vladaju u akvarijumskoj vodi, a dovode do poremećaja biološke ravnoteže u akvarijumu, pa u tom smislu obratite više pažnje na higijenu vode akvarijuma, kvalitet filtera, izmenu vode itd.

Povremeno proverite temperaturu i hemijski sastav vode (ph, nitrite, nitrate, amonijak itd.), pomoću specijalnih testova.

Za sad Vam preporučujem Baktopur ili Baktopur Direct uz dodatak nejodirane soli Ektopur Sera kao i dodatak vitamina, kako bi ojačali imunološki odgovor. U toku lečenja potrebno je temperaturu vode podignuti na 26 stepeni celzijusa, postepeno u toku nekoliko dana.


Ukoliko je ribica u jako teškom stanju tada je preporučljivo napraviti kratku kupku s istim antibiotikom nakon čega se riba vraća u karantinski akvarijum i nastavlja se lečenje istim lekom u manjoj koncentraciji.


Nakon uspešnog izlečenja simptoma bolesti riba se još najmanje desetak dana treba zadržati u karantinu kako bismo joj popravili imunitet i kako bi rane zarasle.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs