Povratak

Odabir ribica za suživot sa ksifo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobar dan danas sam kupio 2 ksifo ribice jedna je bas velika i ima oko 10 cm a druga oko 4 cm.Kada sam došao kući bojao sam se da ubacim ksifo u aq sa drugim ribicama stavio sam ih u drugi mali aq.Da li one mogu u aq sa drugim ribicama ili ne. Imam 5×japanka, 1×teleskop, 3×plati, 2×gupi, 2×ancinstrus, 2×koridoras. Unapred hvala Mirko.


О:
Ksifo lira pripada porodici živorotki. Inače su živorotke najdrušvenija i veoma miroljubiva porodica akvarijumskih ribica. Neobičan način razmnožavanja, otpornost i atraktivnost, kao i skromni zahtevi gajenja ove porodice učinili su ih najčešćim stanovnicima u akvarijumima akvarista početnika. Ksifoi zahvaljujući egzotičnom izgledu i skromnim zahtevima nikad nisu prestale biti popularne ribice. Ime "Xiphophorus" označava mač, koji ove ribe nose na donjoj strani repnog peraja, ali otprilike polovina vrsta ovog roda ga uopšte nema. Mogućnost da se ove ribe medjusobno ukrštaju i van svoje vrste proizvela je danas na desetine različitih oblika i boja.

Mužjaci ksifoa su prave svađalice i njihova međusobna netrepeljivost često dovodi do kobnih posledica. Slabiji mužjak može uginuti, a često prilikom sukoba i iskočiti iz akvarijuma u potrazi za spasom. Ako želimo da gajimo više mužjaka moramo im obezbediti veći akvarijum i dosta prostora za plivanje.

Što se tiče slaganja Vaših ribica u akvarijumu sa ksifom, japanke će stradati od strane ksifoforusa, a sa ostalim živorotkama je moguć zajednički život.

Preporuka je da se japanke smeste u neki drugi akvarijum, jer inače nije poželjno mešati ih sa tropskim ribama. One dosta prljaju vodu, što kod drugih riba izaziva česte infekcije.


Pre odabira ribica za akvrijum, pre svega bi se trebalo posavetovati sa akvaristom, koji će Vam dati informacije o konačnoj veličini i broju ribica koje ste izabrali, te o vrstama koje mogu boraviti zajedno.

O ksifo ribici možete pročitati u mom prethodnom odgovoru „Ksifo lira (Xihophorus helleri)“.