Povratak

Skalari

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Planiram da nabavim skalare. Zanima me da li svi rastu veliki ili ima i manjih skalarija. Koliki za njih treba terarijum ? Koja im je prehrana i životni vijek? Mateјa

О: Skalar (Pterophyllum scalare) spada u najzastupljenije ciklide u akvaristici. Svojim elegantnim telom, prekrasnim perajima i "gracilnim" ponašanjem pleni pažnju u svakom akvarijumu. Dolaze iz reka sporog toka i jezera područja Amazona u Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu kao i obalne reke Gvajane. Imaju "poprilično" dug životni vek (nekoliko godina u zavisnosti od uslova u kojima žive).

U prirodi postoje dve varijante, srebrni i crno-beli (mramorni). Dugotrajnim selekcijskim naporom uzgajivači tokom godina stvaraju mnogo različitih varijanata skalara. Mnogi akvaristi početnici kupuju mlade skalare i ne sluteći koliko će oni porasti. Skalari ne podnose agresivne ribe poput barbusa, a ni brze plivače, u istom životnom prostoru. Takve ribe kod njih izazivaju stres od kojeg u krajnjoj liniji mogu i uginuti. Dobro se slažu s većinom živorotki, iako često redukuju broj njihovih mladunaca koju vole da jedu.

Zbog izrazite veličine tela skalara (30 cm) treba im osigurati akvarijum od najmanje 150 l zapremine i visine 50 cm. U akvarijum je potrebno zasaditi visoko bilje poput Echinodorus-a, Vallisneriae, Hygrophilae, ali ne pregusto kako bi ostalo prostora za plivanje. Odgovara im meka i kisela voda.

Skalari se hrane raznoliko, a na tržištu postoji veliki broj gotovih hrana koje rado prihvataju, poput Sera Vipa Chips hrana za ukrasne ribice u ljuspicama, Dajana Tropica hrana za tropske ribice u listićima, JBL NovoBel osnovna hrana za tropske ribice sa C vitaminom, kao i razne druge hrane. Rado prihvataju i živu hranu (mladunčad živorotki), odnosno svu živu hranu koju mogu progutati.


Pterophyllum scalare je najzastupljeniji i najčešći pripadnik roda Pterophyllum. Pterophyllum altum je njegov bliski rođak. Nešto je viši (do 38 cm), a peraje su mu još rastegnutije nego kod skalara. Pterophyllum leopoldi živi u području istočne Amazonije oko reke Rio Essequibo. Telo mu je kraće od altuma i scalara. O njemu postoji vrlo malo podataka.


O mrestu skalara pisale smo moja koleginica i u tekstovima pod istoimenim naslovima „Mrest skalara“ i „Mrest skalara“.