ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li je moguće lečenje diskusa kod vas u ambulanti? Ukratko pre 2 dana našao sam par velikih na površini vode sa ispucalom belom kožom, oni nisu pocrneli ili tako nešto. Peraja su im takođe slepljena i bela. Pomislio sam na bakterijsko oboljenje i odmah iskoristio Sera Bactopur direct, ali nisam primerio promene. One plivaju ali češće stoje na površini. Hvala, Miloš

O: Bele “fleke” po telu mogu biti početni simptom bakterijske infekcije (Body roth). Bakterijsko raspadanje (peraja, usta, tela...) je bolest koja je usko povezana s kvalitetom vode u akvarijumu. Bakterije različitih vrsta (Aeromonas, Pseudomonas, Vibrio...) uobičajeno žive u akvarijumskoj vodi.

Ukoliko je kvaliteta vode zadovoljavajuća, a riba nije pod stresom, odnosno ima dobar imunitet, a navedene bakterije se u vodi nalaze u „normalnom“ broju uglavnom ne izazivaju probleme. Kada se kvaliteta vode iz bilo kojeg razloga „pokvari“, odnosno dođe do opadanja imuniteta kod riba može doći (dolazi) do pojave bolesti bilo bakterijske, virusne ili neke druge bolesti.

Posledica stresa kod riba je takođe i pad imuniteta što može da izazove i veliki broj infekcija, najčešće gljivičnu.

U početnom stadijumu bolesti javljaju se bele mrlje s jedva vidljivim upaljenim uglovima peraja, ustima, telu... Nakon toga dolazi do propadanja peraja, odnosno bele mrlje po telu postaju krvavo crvene. Kod stadijuj ubrzanog raspadanja dolazi do propadanja tkiva.

S lečenjem je potrebno početi što pre (čim se primete prvi simptomi). Svakako je potrebno zameniti deo vode iz akvarijuma i na pravilan način isprati filter materijale. Obavezno se iz filtera mora izvaditi ugljen. Preporučujem i upotrebu preparata Sera Ectopur ili Sera Mycopur Preparate teba koristiti isključivo po uputi proizvođača priloženoj uz svaki preparat.

Sera Ectopur tretman protiv ektoparazita i gljivica kod ribica je preparat za hitnu pomoć za ukrasne ribe protiv ektoparazita i gljivica u sladkovodnim i morskim akvarijumima. Sadrži soli koje u vodu otpuštaju kiseonik odmah po tretiranju a jedan deo u sledećih nekoliko sati.


Sera Mycopur tretman protiv plesni i glljivica kod ribica je preparat za ukrasne ribe protiv gljivica i parazita na koži i škrgama u sladkovodnom akvarijumu.


Takođe, pokušajte da rešite ovaj problem podizanjem temperature na 30 stepeni.


O belim flekama kod ribica pisala sam u svom predhodnom testu „Bele tačke po telu – parazita Ichtiophtiriaisi multifilis“.