Povratak

Promena bolje i opadanje krljušti kod zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Naime, imam zlatnu ribicu vec 3-4 godine, i bila je uredu do skoro kada joj se na leđima sa obe strane ostetila krljušt, nekada je cela bila narandžasta, sada kao što sam rekla na leđima ima dva mogu reci kruga koji su posvetleli i nekako srebrno-bele boje su? Šta joj se desilo i kako mogu da joj pomognem? Prebacila sam je u drugi akvarijum, odvojila od ostalih ribica jer su počele da je napadaju po malo, sipala sam joj čistu vodu. Nadam se Vašem brzom odgovoru! Veliki pozdrav i unapred zahvalna! Milica Ružic iz Beograda

O: Zlatne ribice do treće godine života menjaju pigmenataciju, pa variraju od svetlijih, pa do tamnijih nijansi narančasto-zlatne boje.

Opadanje ljuski kod riba može biti prouzrokovano agresijom drugih riba koje žive u istom akvarijumu s ribom, posebno ako akvarijum nije dovoljno prostran ili u slučajevima kada je riba koja trpi agresiju veličinom dosta manja od ostalih riba.

Međutim, promena boje može biti i posledica bolesti, naročito parazitarnih i bakterijskih infekcija, a može se javiti i kao posledica stresa (bolest, promene temperature, dolazak novih ribica u akvarijum, transport itd.), što dovodi do pada imunološkog statusa.

Promena boje kod riba može ukazivati na prisutnost bakterijske infekcije, gljivična oboljenja gde se obično javlja gubitak apetita, abnormalno plivanje, kao i promene na koži i ljuskama ribica. Promena boje takođe može biti uzrok manjka u ishrani, stres, hemijski parametri vode (tvrdoća vode, pH,...) ili je promena boje genetski uslovljena. Kod ovih stanja opšte zdravstveno stanje ribica je nepromenjeno.

Savetujem Vam da koristite Dajana Gold Colour, hranu za zlatne ribice, koja podstiče jaču pigmentaciju, te Dajana Immunal hrana, koja potiče imunološki odgovor, te ima anti stresni učinak. Uz navedeno možete koristiti i vitaminske preparate u kapima, kako bi se organizam ribice što pre oporavio.

Ukoliko se stanje ne promeni ni nakon primene ovih preparata savetujem da upotrebite preparat sa širokim sprektrom dejstva u slučaju bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Kod nas u Pet centru možete pronaći Sera Omnipur tretman protiv širokog spektra bolesti ribica.

Kako god bilo, redovno pratite ponašanje i zdravlje Vaših ribica, i ako bude bilo kakvih nejasnoća u vezi akvaristike, pozivam Vas u Pet centar da o svojim problemima popričate sa našim akvaristima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs