Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam zlatnu ribicu nekoliko nedelja. Poslednjih dana, počela je da pliva na koso. Jede normalno, i isto je živahna kao i pre. Ali joj plivanje nije pravilno, i čak i kada miruje stoji na stranu. Akvarijum ima filter, nema grejač. Nije pretrpan. Pozdrav, Јоvana

О: Ležanje na boku svakako nije fiziološki položaj ribice, pa nam takvo stanje govori da je došlo do poremećaja biološke ravnoteže u akvarijumu i pojave bolesti. Bolesti mogu biti bakterijske, virusne, gljivične i parazitarne etiologije. Vrlo je važno reagovati na vreme, kako bi se ribice što pre oporavile. Infekcija može zahvatiti unutrašnje organe, koja se često širi i na spoljašnje delove tela i obrnuto. Često ovakvo stanje može biti i posledica upale ili rupture vazdušnog mehura, kojima prethodi infekcija najčešće bakterijske etiologije. Nažalost za sada ne postoji primerena terapija koja bi rešila ovaj problem.

Ukoliko se radi o bolesti i rupturi vazdušnog mehura, to stanje nije opasno za druge ribice u akvarijumu. Takvo stanje je neizlečivo ali ribica može da živi.

Ako su pak u pitanju bakterijske, virusne ili parazitske bolesti ribica najverovatnije se radi o zaraznom oboljenju ali nema svrhe izdvajati obolelu ribicu, već je neophodno tretirati ceo akvarijum. Ceo akvarijum se smatra zaraženim.

Ukoliko na telu ribice ne primećujete nikakve promene u smislu nakostrešenosti krljušti, promena na škrgama, izraslina po telu, promena na perajima, verovatno se radi o problemu sa vazdušnim mehurom.

Ipak ako niste sigurni svakako je preporuka da istretirate ceo akvarijum preporučenim preparatima.

Savetujem Vam da akvarijum tretirate sredstvom SERA Omnipur tretman, preparatom širokog spektra delovanja protiv niza različitih mikroorganizama, a imunološki odgovor možete pojačati vitaminskim preparatima.