Povratak

Crne bradate alge u akvarijumu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa crnim "četkastim" algama koje su se počele javljati na prirodnim biljkama koje imam u akvarijumu. Akvarijum je oko 54l, spoljašnji filter, osvetljenje 2 fluo cevi od 18w. Koristim tečno djubrivo za biljke sera florena prema upustvu... Možete li da mi kažete zašto nastaju te crne alge i kako da ih sprečim? Hvala unapred. Milorad

O: Po Vašem opisu pretpostavljam da se radi o crnim bradatim algama.

Crne bradate alge poznate i kao crvene alge mogu da se pojave u akvarijumima kako sa kiselom tako i u akvarijumima sa baznom vodom. U akvarijumima sa tvrdom vodom crne alge se pojavljuje u obliku sitnih dlačica bele ili sive boje koje prave končastu strukturu na ivicama listova ili na dekoraciji drvetu ili kamenu. Teško ih je ručno ukloniti. Ova vrsta alge se ređe pojavljuje u akvarijumima gde se redovno dodaje CO2, od 30-40 ppm. 

Neki napominju da se ređe javlja u akvarijumima, gde se voda ne menja često, a zdrave brzorastuće biljke mogu u potpunosti da spreče ovu algu da se razvija u akvarijumu.

Crne alge znaju obično i same od sebe da se povuku kada se ponovo uspostavi zadovoljavajući kvalitet vode, odnosno kada je novo fosfata i nitrata na niskom nivou.


Jedini prirodni neprijatelj ovih algi su ribe Crossocheilus siamensis. Crossocheilus siamensis je još jedan stanovnik akvarijuma koji pomaže u borbi protiv crne bradate alge poznate i pod nazivom BBA. Crossocheilus siamensis je riba koja naraste do 14 cm iz tog razloga nije preporučljiva za manje akvarijume.


Informacie o razlozima nastanka algi u akvarijum i način njihovog uklanjanja opširno sam pisala u mom prethodom odgovoru pod naslovom „Razlozi i uslovi koji dovode do nastanka algi i postupak njihovog uklanjanja“.

Ukoliko i dalje budete imali problema i pored svih navedenih uputstava možete potražiti savet od naših iskusnih akvarista.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs