Povratak

Odabir opreme, dekora i akvarijuma za zlatnu ribicu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Želela bih da udomim zlatnu ribicu pa me zanima sledeće:
1.-Da li mi je potreba pumpa koja prečišćava vodu za njih?
2.-Koliko zlatnih ribica sme biti u jednom akvarijumu veličine 10x20?
3.-Da li one vole ukrase unutar akvarijuma?
4.-Da li im je potrebno osvetljenje kao što je lampa za pisaći sto?
5.-Da li im je potreban grejač s obzirom da su hladnovodne?
Hvala vam puno, Ema

О: Zlatne ribice su među najpopularnijim ribicama koje se drže u kućnim akvarijumima, a uz pravilnu i odgovarajuću opremu, mogu biti dosta jednostavne za držanje. Više o informacija o ovoj vrsti ribice možete pročitati u prethodnom odgovoru koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med.,: „Zlatna ribica (carassius auratis)“.

Kako bi zlatna ribica bila zdrava najvažnije joj je osigurati dovoljno sveže i čiste vode.

Idealna temperatura za njihovo držanje je 18–20° C, pa za početak svakako savetujem da nabavite termometar kojim ćete moći redovno proveravati temperaturu vode.

Kod čišćenja vode i održavanja akvarijuma postoji jedna varijanta u kojoj menjate 30% vode mesečno, a druga da menjate 10% vode jednom nedeljno s tim da to ima vrednost ukoliko imate i filter u akvarijumu. Njegova je uloga prvenstveno da održava čistu i zdravu okolinu za Vašu ribicu odnosno da sprečava nakupljanje otpadnih materija i stvaranje otrova.

Filtracija akvarijuma je veoma bitna, a odvija se podsredstvom pozitivnih bakterija koje stvaraju kolonije na sunđerima filtera. Detaljnije savete o korišćenju filtera (pumpe za prečišćavanje vode) možete pročitati u prethodnom odgovoru pod naslovom „Filtracija u akvarijumu, uloga filtera i izmena filter materijala“.

Od ostale opreme za akvarijume, osim filtera, važno je još svakako spomenuti i pumpe za vazduh, grejač i rasvetu, međutim navedeno se koristi u akvarijumima s ipak nešto većom zapreminom. Ukoliko planirate u budućnosti da nabavite društvo Vašoj zlatnoj ribici, svakako Vas savetujem da još sad razmisliti o većem akvarijumu s kompletnom opremom. Detaljne informacije o formiranju akvarijuma, osnovnoj opremi i njegovom održavanju možete saznati u odgovoru pod naslovom „Saveti za početnike – osnovna pravila“ i „Saveti za početnike (izbor akvarijuma, kondicioniranje vode, izbor hrane i preparata)“.

Zlatna ribica (carassius auratus) član je porodice šarana i danas je najčešći stanovnik akvarijuma. Najduže može porasti do dužine od 50-60 cm, a maksimalna težina je 3 kg, iako su ti primerci vrlo retki, te najčešće narastu do polovine tih dimenzija (a držane u akvarijimima najčešće od oko 15 do cm). Kako bi Vaša ribica iskoristila puni genetski potencijal, potrebno joj je osigurati akvarijum od minimalno 50 l.

Više od značaju držanju ribice u akvarijumu možete pročitati u teksu pod naslovom: „Karakterisitke i negativne posledice života u kugli zlatne ribice“.

Za dekoraciju akvarijuma koristite se granit i bazalt ukrasi. Najsigurnije ih je kupovati u specijalizovanim prodavnicama zbog ponude ukrasa zanimljivog izgleda, koji su pritom bezbedni za akvarijume. Takođe se može koristiti drvo. Prodaju se u komadima različitih oblika i veličina, vrlo su tvrda, teška i potpuno osušena. Ne preporučuje korišćenje ukrase koji sadrže metale i metalne naslage kao ni legure, zbog nepoznatog procenta i udela metala koji mogu promeniti hemijski sastav vode. U ponudi Pet centra imate bogatu ponudu ukrasni predmeta za akvarijume koji su i potpuno sigurni, a takođe se možete obratiti za pomoć našim iskusnim akvaristima.