ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pre par dana sam kod vas u centru kupila ribicu borca. Imam akvarijum od 45l sa 2 japanke (lavlje glave). Videla sam kod vas da su u istom akvarijumu, a i vaša koleginica koja radi u delu za ribice mi je potvrdila da te dve vrste mogu zajedno. Međutim, od tad, moja japanka lezi na strani. kad je prebacim u drugi akvarijum, ona se oporavi, al čim je vratim ona se opet izvrne na stranu. Da li mislite da je problem u borcu ili nešto sa japankom nije u redu? Unapred se zahvaljujem na odgovoru

O:
Nažalost, opisano ponašanje je vrlo čest slučaj kod lavljih glava. Naime, radi se o podvrsi ribice Carassius auratus koji je nastao vrlo intenzivnim naporima pri odabiranju karakteristika. Iako je podvrsta prisutna već dugi niz godina i poprilično stabilno prenosi gene na nove generacije, pojačavanjem i ubrzanjem uzgoja (čime opada odabir) više se ne radi na uklanjanju nepoželjnih gena, odnosno ispravljanju mana postojeće podvrste.

Kao što i sami vidite, radi se o poprilično “zbijenoj” ribici kod koje se raspored  i položaj unutarnjih organa uvelike razlikuje od „originala“, odnosno od karasa (Carassius carassius) koji je predak svih „zlatnih ribica“.

Problem koji ste opisali je vezan uz problem plovnosti, odnosno ispravnog funkcioniranja ribljeg (plivaćeg) mehura koji ribama omogućava promenu dubine plivanja i položaja tela. U nekim slučajevima simptomi nestaju nakon hranjenja graškom, ali isključivo onda kada je došlo do opstipacije (zatvora) koja dovodi do nakupljanja gasova u crevima koji onda „pritiskaju“ plivajući mehur. Grašak uglavnom pomože kod zatvora, čime se oslobođaju gasovi iz creva nakon čega ribica opet normalno pliva.

Jedna od metoda, koju pretpostavljam niste pokušali, je da ribu ostavite u plitkoj vodi (tek toliko da može plivati) nekoliko sati. Smanjeni pritisak vode ponekad omogućuje da se pritisak nadoknadi pa plivajući mehur opet radi pravilno. Nažalost, radi se o metodi koja može pomoći, iako je to „hitac na daljinu“ jer se ipak radi o takvoj podvrsti kod kojeg je teško nešto napraviti.

Takođe moguće je da je problem i u količina hrane kojom hranite ribicu. Japanke su proždrljive i često se prejedaju, pa simptomi mogu biti slični navedenim. Proverite da li su ispunjeni svi uslovi neophodni za pravilno držanje ove vrste ribice.

O uslovima držanja lavlje glave možete pročitati u odgovoru kolege Milana Milanovića, dr. vet. med., pod naslovom „Lavlja glava (podvrsta zlatne ribice)“.